Регулювання крену БПЛА із застосуванням прогнозуючої моделі - Денисенко, Микола Анатолійович; Караман, Дмитро Григорович; Зуєв, Андрій Олександрович; Гунбін, Михайло Володимирович (Національний університет "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка", 2023)
В статті розглянуто процес регулювання крена БПЛА з фіксованим крилом з застосуванням прогнозуючої моделі. Метою статті є аналіз та оптимізація процесу регулювання крена за допомогою системи автоматичного керування. Проведено аналіз існуючих технічних рішень та математичних моделей, які описують поведінку літального апарату в повітрі. Наведено алгоритм функціонування Model Predictive Control (MPC)-методу, який лежить в основі схеми керування динамічними об'єктами. Було обрано систему динаміки для БПЛА з фіксованим крилом, яка дозволяє якісно підтримувати кут крену близько до нуля градусів. Розглянуто вирішення завдань оптимізації із застосуванням прогнозуючої моделі. За результатами дослідження отримано характеристику перехідних процесів для системи регулювання третього порядку.

The process of roll control for a Fixed-Wing UAV using a predictive model is considered. The purpose of the article is the analysis and optimization of the aircraft roll control process using an automatic control system. An analysis of existing technical solutions and mathematical models describing the behavior of the aircraft in the air was carried out. The MPC-method functioning algorithm is presented, which is the basis of the control scheme for dynamic objects. A dynamics system was chosen for a fixed-wing UAV, which allows to qualitatively maintain the roll angle close to zero degrees. The solution of optimization tasks using a predictive model is considered. According to the results of the study, the characteristic of transient processes for the third-order control system was obtained.
UAV roll adjustment using a predictive model
Keywords: БПЛА; літаки; кут крену; система автоматичного керування; MPC-метод; прогнозуюча модель; передатна функція; оптимізація; UAV; aircraft; roll angle; automatic control system; MPC-method; predictive model; transfer function; optimization