Трансакційні витрати як фактор формування ціни, собівартості продукції та забезпечення конкурентоспроможності підприємства - Князь, Святослав Володимирович; Тютюнник, Світлана Василівна; Лега, Ольга Василівна; Салига, Олександр Сергійович; Нечепоренко, Денис Анатолійович (ФОП Кошовий Богдан-Петро Олегович, 2025)
У сучасному конкурентному середовищі трансакційні витрати дедалі більше впливають на загальну економічну ефективність підприємств, формуючи як ціну продукції, так і її собівартість. Зростання складності договірних відносин, правових ризиків і інформаційної асиметрії зумовлює потребу в системному підході до управління трансакційними витратами на всіх етапах контрактного циклу - від пошуку контрагентів до контролю виконання угод. Особливої актуальності набуває дослідження ролі цифрових інструментів в оптимізації цих витрат, адже саме вони відкривають нові можливості для автоматизації, стандартизації та підвищення прозорості бізнес-процесів.

In today’s competitive environment, transaction costs increasingly affect the overall economic efficiency of enterprises by shaping both product prices and cost structures. The growing complexity of contractual relationships, legal risks, and informational asymmetry necessitates a systematic approach to managing transaction costs throughout the entire contract cycle - from partner search to contract execution control. Particular attention is given to the role of digital tools in optimizing these costs, as they offer new opportunities for automation, standardization, and enhanced transparency of business processes.
Transaction Costs as a Factor in Price Formation, Product Costing, and Ensuring Enterprise Competitiveness
Keywords: трансакційні витратис; формування собівартості; цільова собівартість; ціна; ціна мінімакс; контрактна ціна; конкурентоспроможність; контрактна ціна