Синтез групових рішень для розв'язання задачі вибору транспортних засобів в процесі логістичного забезпечення міських пасажироперевезень - Буренко, Володимир Олександрович; Чернов, Сергій Костянтинович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті вирішуються такі завдання: дослідження особливостей критеріїв вибору різних видів ТЗ для мультимодальних перевезень; одночасне врахування і виграшів, і ризиків на підставі ранжування альтернатив; синтез групових рішень для рішення задачі вибору транспортних засобів з врахуванням кваліфікації експертів. Були використані методи формування колективних експертних оцінок (ЕО) та прийняття рішень на їх основі, прогнозування, оптимізації систем логістики та побудова на цій основі прикладних комп’ютерних систем (КС). У результаті роботи запропонована методика вирішення багатокритеріальної задачі вибору варіантів транспортних засобів для пасажироперевезень на основі методу BOCR, який враховує низку показників якості перевезень, що визначають ефективність останніх. Наукова новизна полягає в обгрунтуванні та оцінюванні порівняльної важливості критеріїв з урахуванням різних форм представлення вподобань експертів (нечіткі, точкові та ін. ЕО) на основі методу групової експертної оцінки та аналізу ієрархій. Досягнуті результати синтезу групових рішень для рішення задачі вибору транспортних засобів в процесі логістичного забезпечення міських пасажироперевезень мають практичну цінність в оптимізації забезпечення маршрутів ТЗ, прогнозуванні та плануванні попиту на ТЗ за місткістю, номерами маршрутів, власниками, рівнем комфортності та іншими критеріями, а також для досягнення оптимальної продуктивності системи міських пасажироперевезень та покращення якості обслуговування пасажирів завдяки даним з КС «розумне місто». The following tasks are solved in the article: studying the criteria features for selecting different vehicles for multimodal transportation; simultaneous consideration of both gains and risks based on the ranking of alternatives; group solutions synthesis for choosing a vehicle, taking into account the qualifications of experts. Methods of forming collective expert assessments (EA) and making decisions based on them, forecasting, optimizing logistics systems, and building applied computer systems (CS) on this basis were used. As a result of the work, a method for solving the multi-criteria problem of choosing vehicle options for passenger transportation was proposed based on the BOCR method, which considers several indicators of transportation quality that determine their optimality and efficiency. The scientific novelty lies in the justification and assessment of the comparative importance of criteria, taking into account different forms of representing experts' preferences (fuzzy, point, etc. EA) based on the method of group expert assessment and analysis of hierarchies. The achieved results of the synthesis of group solutions for solving the problem of vehicle selection in the process of logistical support of urban passenger transportation have practical value in optimizing the provision of vehicle routes, forecasting and planning demand for vehicles by capacity, route numbers, owners, comfort level and other criteria, as well as for achieving optimal productivity of the urban passenger transportation system and improving the quality of passenger service due to data from the CS "smart city".
Synthesis of group solutions for solving the choosing vehicles problem in the logistics support process of urban passenger transportation
Keywords: міські пасажироперевезення; транспортна логістика; експертні оцінки; умови багатокритеріальності; комп'ютерна система; urban passenger transportation; transport logistics; expert assessments; multi-criteria conditions; computer system