Оцінка ризику інноваційності підприємства - Горовий, Дмитро Анатолійович; Івахненко, Андрій Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Сучасний етап українсько-російської війни показує необхідність негайного інноваційного переозброєння вітчизняних промислових підприємств з метою отримання переваги у війні і пришвидшення нашої перемоги. Адже поняття інноваційної діяльності підприємства характеризується його здатністю сприймати і використовувати науковий, науково-технічний та інтелектуальний потенціал, накопичений в даній галузі як на вітчизняному, так і на міжнародному рівні. В статті розглянуто групи показників, які дозволяють оцінити стан інноваційної діяльності на підприємстві. Наведено аналіз ключових показників, які характеризують інноваційну діяльність машинобудівних підприємств. Розглянуто методологічні підходи, які визначають рівень інноваційності в зарубіжній та вітчизняній практиці. Оскільки єдиного показника, за яким можна досліджувати інноваційну діяльність підприємств досі не існує, а в тих моделях, що пропонуються не враховані фактори ризику, то в статті запропонована модель оцінки ризику інноваційності підприємства, яка би базувалася на даних фінансової звітності. Проте обмежуватися лише фінансовими показниками не можна. На жаль, частіше за все додаткову інформацію можна отримати лише за допомогою експертних опитувань або контент–аналізу документації. Проте обидва методи є досить суб’єктивними. Тому певні інформаційні аспекти пропонується отримати у вигляді певних інформаційних повідомлень з сайтів даних підприємств у мережі Інтернет. Для поєднання фінансових і інформаційних оцінок в моделюванні єдиного комплексного показника оцінки трансферу інновацій пропонується модифікувати модель Д. Горового та В. Нестеренко. В модифікованій моделі для підвищення достовірності результатів були визначені вагові коефіцієнти значущості окремих груп факторів.

The current stage of the Ukrainian-Russian war demonstrates the need for immediate innovative re-equipment of domestic industrial enterprises in order to gain an advantage in the war and accelerate our victory. After all, the concept of innovative activity of an enterprise is characterised by its ability to perceive and use the scientific, scientific, technical and intellectual potential accumulated in this area both at the national and international levels. The article considers groups of indicators that allow assessing the state of innovation activity at an enterprise. It analyses key indicators that characterise innovation activity of machine-building enterprises. The article considers methodological approaches that determine the level of innovation in foreign and domestic practice. Since there is still no single indicator that can be used to study the innovation activity of enterprises, and the proposed models do not take into account risk factors, the article proposes a model for assessing the risk of innovation of an enterprise based on financial statements. However, one cannot be limited only by financial indicators. Unfortunately, most often additional information can only be obtained through expert surveys or content analysis of documents. However, both methods are quite subjective. Therefore, it is suggested that certain information aspects be obtained in the form of certain information messages from the websites of these companies on the Internet. To combine financial and informational assessments in modelling a single comprehensive indicator for assessing the transfer of innovations, it is proposed to modify the model of D. Gorovyi and V. Nesterenko. In the modified model, to increase the reliability of the results, the weighting coefficients of the significance of individual groups of factors were determined.
Risk assessment of the enterprise innovativeness
Keywords: інноваційна діяльність; фактори впливу; інтегральний показник; ризик; інновації; інноваційність; innovative activity; influencing factors; integral indicator; risk; innovations; innovativeness