Моделі та інформаційна технологія віртуального логістичного управління в автомобільних трансферних системах - Неронов, Сергій Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У дисертаційній роботі запропоновано вирішення важливої науково-прикладної задачі підвищення ефективності управління автомобільним трансфером шляхом віртуалізації управління з використанням розроблених та науково обґрунтованих моделей, які лягли в основу прикладної інформаційної технології планування та управління перевезеннями в умовах загроз. Виконано огляд та аналіз існуючих підходів до створення систем управління логістикою перевезень. З урахуванням актуальних проблем сформовано мету та сформульовані завдання дослідження. Розроблено моделі за основними напрямками транспортної логістики в умовах особливого стану країни: перевезення військових вантажів на передову; релокація високотехнологічних підприємств; евакуація населення до тилу. Розроблено оптимізаційні моделі для пошуку раціональних шляхів перевезень на передову, для поповнення запасів озброєння та виконання успішних бойових дій. Створені моделі релокації високотехнологічних підприємств до тилу, з формуванням шляхів постачання комплектуючих. Розроблена імітаційна модель дослідження евакуації населення до місць тимчасового проживання, в умовах загроз. Розроблено модель віртуального офісу для виконання портфелю нових замовлень по транспортним послугам. Розроблено модель для аналізу динаміки зміну стану віртуальної розподіленої системи управління транспортом для забезпечення її стійкості. Проведено синтез ієрархічної архітектури системи віртуального розподіленого управління автомобільним трансфером на основі розроблених моделей. У результаті досліджень реалізована прикладна інформаційна технологія управління автомобільними перевезеннями в умовах загроз. Результати досліджень впроваджені в управління вантажними перевезеннями на місцевому та регіональному рівнях, та в навчальний процес кафедри комп’ютерних наук і інформаційних систем Харківського національного автомобільно-дорожнього університету.
Models and Information Technology for Virtual Logistics Management in Automotive Transfer Systems
Keywords: автомобільний трансфер; автомобільний трансфер; перевезення в умовах загроз; віртуальний офіс; хмарні технології; цілочисельна (булева) оптимізація; лексикографічне впорядковування варіантів; теорія прецедентів; масове обслуговування; імітаційне та агентне моделювання; інформаційна технологія; automotive transfer; management virtualization; transportation under threats; virtual office; cloud technologies; integer (Boolean) optimization; lexicographic ordering of options; precedent theory; mass service; simulation and agent-based modelling; information technology