Методичні вказівки до виконання індивідуального завдання та самостійної роботи з дисципліни "Сучасні проблеми екології" - Шестопалов, Олексій Валерійович; Байрачний, Володимир Борисович; Новожилова, Тетяна Борисівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Навчальна дисципліна «Сучасні проблеми екології» спрямована на формування базових екологічних знань та розвиток екологічного мислення майбутніх фахівців. Її метою є підготовка спеціалістів, здатних не лише науково обґрунтовано використовувати й захищати природне середовище, а й робити вагомий внесок у формування масової екологічної свідомості населення. У процесі навчання здобувачі також набувають необхідних умінь для прийняття ефективних управлінських і екологічно обґрунтованих рішень. Методичні вказівки розроблено відповідно до освітньої програми підготовки доктора філософії за спеціальністю Е2 «Екологія». Як індивідуальне завдання передбачено виконання реферату. Реферат – це науковий документ, підготовлений відповідно до норм академічного стилю, що містить систематизовану інформацію з обраної теми (обсягом приблизно 10–15 сторінок формату А4). Його зміст передбачає виклад матеріалу на основі опрацьованих джерел і самостійного аналізу, слугує формою закріплення та контролю рівня знань і навичок, набутих у процесі навчання. Основною метою написання реферату є перевірка рівня засвоєння студентами основних положень обраної теми, демонстрація знання фахової літератури, уміння аналізувати опрацьований матеріал, робити узагальнення, формулювати власні висновки та здійснювати пошук необхідних джерел і статистичних даних (за потреби). Реферат має розкривати конкретний напрям дослідження й носити прикладний характер.
Keywords: методичні вказівки; самостійна робота; індивідуальне завдання; екологія; сучасні проблеми екології; екологічні знання