Моделі та технології комплаєнсу як складової діагностики фінансового стану організацій фінансово-кредитної сфери - Юр'єва, Ірина Анатоліївна; Геляровська, Оксана Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті розглянуто роль комплаєнс-менеджменту в оцінці запропонованих моделей, технологій та підходів в діагностиці фінансового стану організацій фінансово-кредитної сфери. У сучасному світі фінансових послуг питання запровадження сучасних моделей та технологій комплаєнсу в діяльності банків, забезпечення необхідних автентичних вимог діяльності набувають особливої ваги. Комплаєнс-менеджмент забезпечує дотримання нових регуляцій щодо усунення погроз, пов'язаних з інноваційними змінами, а також контроль за виконанням внутрішніх політик згідно із функціоналом технологій комплаєнсу. У статті досліджується роль сучасних моделей та технологій комплаєнсу в системі діагностики фінансового стану організацій фінансово-кредитної сфери. У сучасних умовах посилення регуляторних вимог та глобалізації ринків фінансових послуг комплаєнс-менеджмент перетворюється з допоміжної функції на стратегічний інструмент забезпечення фінансової стійкості. У роботі проаналізовано еволюцію комплаєнс-моделей від традиційних підходів до інтегрованих систем, що поєднують управління ризиками, технологічні рішення та діагностику фінансових показників. Особливу увагу приділено впливу комплаєнс-якості на ключові фінансові параметри. Дослідження охоплює сучасні технології комплаєнсу (RegTech), зокрема системи штучного інтелекту для моніторингу транзакцій, блокчейн для забезпечення прозорості операцій та автоматизовані платформи управління ризиками. Проаналізовано взаємозв'язок між ефективністю комплаєнс-системи та фінансовими результатами діяльності фінансово-кредитних установ. В статті запропоновано методику інтеграції комплаєнс-показників у систему діагностики фінансового стану, що включає оцінку комплаєнс-ризиків, моніторинг витрат на дотримання вимог та аналіз впливу регуляторних порушень на фінансові результати. Результати дослідження демонструють, що ефективна комплаєнс-система дозволяє не лише уникнути значних фінансових втрат у вигляді штрафних санкцій, але й забезпечити довгострокову фінансову стабільність за рахунок підвищення довіри інвесторів, зменшення репутаційних ризиків та оптимізації операційних витрат.

The article discusses the role of compliance management in evaluating proposed models, technologies, and approaches in diagnosing the financial condition of organisations in the financial and credit sector. In today's world of financial services, the introduction of modern compliance models and technologies in banking activities and ensuring the necessary authenticity requirements for activities are becoming particularly important. Compliance management ensures compliance with new regulations to eliminate threats associated with innovative changes, as well as control over the implementation of internal policies in accordance with the functionality of compliance technologies. The article examines the role of modern compliance models and technologies in the system of diagnosing the financial condition of organisations in the financial and credit sector. In the current environment of tightening regulatory requirements and globalisation of financial services markets, compliance management is transforming from a support function into a strategic tool for ensuring financial stability. The paper analyses the evolution of compliance models from traditional approaches to integrated systems that combine risk management, technological solutions and financial performance diagnostics. Particular attention is paid to the impact of compliance quality on key financial parameters. The study covers modern compliance technologies (RegTech), in particular artificial intelligence systems for monitoring transactions, blockchain for ensuring transparency of operations, and automated risk management platforms. The relationship between the effectiveness of the compliance system and the financial results of financial and credit institutions is analysed. The article proposes a methodology for integrating compliance indicators into a financial health diagnostic system, which includes compliance risk assessment, monitoring of compliance costs, and analysis of the impact of regulatory violations on financial results. The results of the study demonstrate that an effective compliance system not only avoids significant financial losses in the form of penalties, but also ensures long-term financial stability by increasing investor confidence, reducing reputational risks and optimising operating costs.
Models and technologies of compliance as a component of diagnostics of the financial condition of organisations in the financial and credit sector
Keywords: комплаєнс-менеджмент; модель; технологія; підхід; банківська сфера; фінансовий стан; ефективність; діагностика; банки; бізнес-середовище; блокчейн; регуляторні вимоги; штучний інтелект; захист даних; автоматизація; кібербезпека; репутація; міжнародні стандарти; типи; фінансові ризики; аналіз; санкційний скринінг; цифрова індентифікація; фінансова стабільність; управлінські рішення; моніторинг; фактори; фінансова звітність; прозорість; багатофакторна автентифікація; сompliance management; model; technology; approach; banking sector; financial condition; efficiency; diagnostics; banks; business environment; blockchain; regulatory requirements; artificial intelligence; data protection; automation; cybersecurity; reputation; international standards; types; financial risks; analysis; sanctions screening; digital identification; financial stability; management decisions; monitoring; factors; financial reporting; transparency; multi-factor authentication