Визначення умов контакту зубців довільного профілю циліндричної прямозубої передачі - Ткач, П. М. (НТУ "ХПІ", 2014)
У статті розглянуто рівняння, що обумовлюють існування контакту прямих зубців циліндричної зубчастої передачі, обкреслених будь-якими кривими. Запропоновано алгоритм, який дозволяє при відомих профілях визначати на них точки контакту, що відповідають заданому кутовому положенню циліндричних коліс по відношенню одне до одного. Розв’язок рівнянь для кожної точки профілю дає можливість знайти миттєве значення передатного відношення, а в межах поля зачеплення визначити закон руху веденого колеса. Отримані результати можуть бути застосовані як у проектуванні нових видів наближених зачеплень так і при аналізі працездатності зубців із спрацьованими профілями.

In a paper the equations which determine existence of contact of straight lines teeth of a spur gear, delineated by anyone curves are considered. The algorithm which allows to determine at known profiles on them points of contact which correspond to the set angular position of spur gears on a ratio to each other is offered. The decision of the equations for each point of the profile enables to find instantaneous amplitude of a reduction ratio, and within the limits of a field of a gearing to define the lawof moving of a driven gear. Obtained results can be applied both in projection of new aspects of approximated link-ages and at the analysis of serviceability teeth with the worn out profiles.
Definition of contact conditions of spur gear’s teeth with any profile
Keywords: профілі зубців; передатне відношення; спрацьований профіль; spur gears; teeth profiles; reduction ratio; worn out profile