Питання міцності кришок циліндрів середньооборотних дизелів - Чайнов, Н. Д.; Раєнко, М. І.; Мягков, С. П. (НТУ "ХПІ", 2008)
Для кришок циліндрів середньооборотних дизелів, що працюють із частковим виходом за межі пружності, актуальне завдання оцінки межі довговічності, оскільки забезпечити запас по міцності не завжди вдається. У статті розглядаються способи оцінки довговіч-ності, засновані на одержанні експериментальних даних по залишковій напруженості й можливість застосування методів математичного моделювання. Показано, що використання методів математичного моделювання має ряд переваг у порівнянні з експериментальним способом. Зокрема з'являється можливість аналізу довговічності на будь-якому етапі життєвого циклу деталі, у тому числі на етапі проектування, практично повністю виключається дорога операція по демонтажу й розрізанні кришки.
Keywords: кришка циліндра; дизелі середньооборотні; демонтаж; розрізання; метод декомпозиції матриці; метод суперелементів