Моделі логічної конверсії як основа пошуку синонімічних конструкцій в електронних документах - Вавіленкова, Анастасія Ігорівна (НТУ "ХПІ", 2015)
Проаналізовано основні способи появи дублікатів серед електронних документів. Запропоновано формальний апарат, що базується на лексичних засобах перефразування як основного джерела виникнення дублікатів. Формалізовано опис тотожних синтаксичних конструкцій залежно від їх лексичних функцій. Проаналізовано зв’язки між компонентами логіко-лінгвістичних моделей двох речень природної мови за наявності у їх складі тотожних синтаксичних конструкцій. Розроблено базові моделі логічної конверсії та описано правила утворення інваріантних форм логіко-лінгвістичних моделей.

The article analyzes the main ways of appearance of duplications in electronic documents. A formal apparatus based on lexical paraphrase is considered to be the main source of duplicates. The study formalizes description of identical syntax compositions based on its lexical functions and reveals the relationships between the components of logic and linguistic models of pair of natural language sentences in case they have identical syntax compositions.
Logical conversion model as the basis for searching synonymous constructions in electronic documents
Keywords: логіко-лінгвістична модель; інваріантна форма; синтаксичні конструкції; дублікат; природна мова; invariant form; syntactic constructions; duplicate; natural language