Методичні підходи до фінансового планування діяльності підприємства - Чайкова, Олена Ігорівна; Грачова, Крістина Андріївна (НТУ "ХПІ", 2018)
У статті проаналізовано сутність поняття фінансового планування та прогнозування діяльності підприємства. Виявлено, що у сучасних умовах функціонування промислових підприємств, які характеризуються невизначеністю й високою динамічністю зовнішнього середовища, виникає нагальна необхідність застосування ефективного та дієвого методичного підходу до фінансового планування та прогнозування діяльності підприємств. На основі аналізу публікацій, присвячених фінансовому плануванню, виділено нагальні проблеми його реалізації у діяльності промислового підприємства. Розглянуто п’ять основних груп визначення сутності фінансового планування та узагальнено поняття "фінансове планування" як процес вироблення рішень з управління доступними фінансовими ресурсами за джерелами формування та напрямам використання для забезпечення стійкого функціонування підприємства в короткостроковій та довгостроковій перспективі з урахуванням цілей його розвитку. Доведено, що головне завдання фінансового планування полягає в підготовці виробничих потужностей і різних ресурсів до очікуваного зростання або скорочення діяльності. Для виконання цього завдання необхідно чітко сформульовані та науково обґрунтовані підходи до процесу фінансового планування. Узагальнені методичні підходи до фінансового планування діяльності підприємства. Виявлено, що системний підхід є ефективним інструментом для цілей фінансового планування. Він передбачає найбільш загальний і широкий спосіб дослідження як реального світу предметів і явищ, так і їх концептуального відображення в процесі пізнання через розгляд певної сукупності окремих складових і взаємозв’язків між ними. Його доцільно використовувати для опису і вивчення організації фінансового планування, а також особливостей її реалізації на крупних промислових підприємствах, оскільки структура будь-якої системи є однією з найбільш стабільних її характеристик. Зроблено висновок, що застосування системного підходу має сприяти створенню ефективної організації фінансового планування у діяльності підприємства.

The article analyzes the essence of the concept of financial planning and forecasting of the enterprise. It is revealed that in modern conditions of functioning of industrial enterprises, characterized by uncertainty and high dynamism of the external environment, there is an urgent need to apply an effective and effective methodological approach to financial planning and forecasting of enterprises. On the basis of the analysis of publications devoted to financial planning, the urgent problems of its realization in the activity of the industrial enterprise are highlighted. The five main groups of the definition of the essence of financial planning are considered and the concept of "financial planning" as a process of making decisions on management of accessible financial resources by sources of formation and directions of use for ensuring the stable operation of the enterprise in the short and long term, taking into account the purposes of its development, is generalized. It is proved that the main task of financial planning is the preparation of production capacities and various resources to the expected growth or reduction of activity. To accomplish this task, there must be clearly formulated and scientifically based approaches to the financial planning process. Generalized methodical approaches to financial planning of enterprise activity. The system approach is found to be an effective tool for financial planning purposes. It provides the most general and wide way to study both the real world of objects and phenomena, and their conceptual reflection in the process of knowledge through consideration of a certain set of individual components and interrelationships between them. It is expedient to use it to describe and study the organization of financial planning, as well as features of its implementation in large industrial enterprises, since the structure of any system is one of the most stable characteristics of it. It is concluded that the application of a systematic approach should help to create an effective organization of financial planning in the enterprise.
Methodical approaches to the financial planning of the activity of the enterprise
Keywords: системний підхід; прогнозування; адаптивний підхід; оптимізаційний підхід; system approach; forecasting; adaptive approach; optimization approach