Філософські основи духовного світогляду - Михайличенко, Валентина Євдокимівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
В статті розкрита роль світогляду у пізнанні світу та внутрішнього світу людини, а також роль філософії, яка є теоретичною основою світогляду. Приведені дані про те, що в теперішній час людство підходить до розуміння того, що йому потрібен новий світогляд, що містить філософію духовності. Вона являє собою філософію еволюції свідомості людства землі, вчення духовного відродження та соціального перетворення, що неможливо без вдосконалення свідомості людини. Підкреслено, що еволюція всієї світобудови та всього людства схильна до впливу людських стремлінь, а еволюція кожної людини визначається її прагненням до добра і зла, духовним розвитком. Над підвищенням духовності повинні працювати освіта, наука та сама людина, якій треба докласти зусиль, щоб досягти істинного розуміння світу та себе.

The role of the worldview in the knowledge of the world and the inner world of a person, as well as the role of philosophy, which is the theoretical basis of the worldview is revealed in the article. Data are given that at present humanity is coming to an understanding that it needs a new worldview, including the philosophy of spirituality. It represents the philosophy of the humanity consciousness evolution on earth, the doctrine of spiritual rebirth and social transformation, which is impossible without improving human consciousness. It is emphasized that the evolution of the entire universe and all of humanity is subjected to the influence of human aspirations, and the evolution of each person is determined by his aspiration for good and evil, spiritual development. Education, science and the person himself must work to improve spirituality, and he must make efforts to achieve a true understanding of the world and himself.
Philosophical basis of spiritual outlook
Keywords: філософія; духовний розвиток; самовдосконалення; свідомість людини; worldview; philosophy; spiritual development; self-improvement