Передумови виникнення інноваційних теорій - Косенко, Андрій Васильович; Болюх, Ірина Олегівна; Перерва, Петро Григорович (Харківський національний університет внутрішніх справ, 2021)
На підставі статистичного аналізу повної хронології наукових подій, починаючи із Древнього Сходу й закінчуючи нашими днями, побудовано залежність темпів росту науки від географічного місця й історичного етапу. Виділено п'ять наукових цивілізацій: давньоєгипетський цикл (3000 р. до н. е. – 1000 р. до н. е.); античний цикл (1500 р. до н. е. – 500 р. до н. е.); східний цикл (500 р. до н. е. – 2500 р.); слов'янський цикл (1000 р. – 3000 р.).
Keywords: циклічність; хронологія; теорія М. І. Туган-Барановського; теорія довгих хвиль М. Д. Кондратьєва