Методичні вказівки до практичних занять з дисципліни "Економіка логістики" - Білоцерківський, Олександр Борисович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Ефективність функціонування логістичної системи безпосередньо визначається якістю економічних рішень, що мають узгоджуватися із сучасними тенденціями розвитку світової економіки, враховувати специфіку ресурсного забезпечення логістичних процесів та потенціал застосування економічних інструментів для підвищення результативності постачання, виробництва та сервісного обслуговування в умовах обмежених ресурсів і високої конкуренції на ринку логістичних послуг. За таких обставин суб’єкти ринку змушені приділяти підвищену увагу раціональному використанню наявних ресурсів з метою забезпечення належного рівня клієнтського обслуговування. Ресурсне забезпечення при цьому охоплює не лише сукупність різних видів ресурсів, але і рівень їх залучення, ефективність використання та здатність формувати позитивний економічний результат шляхом скорочення логістичних витрат і втрат у ланцюгу обслуговування споживачів. Навчальна дисципліна «Економіка логістики» належить до вибіркових дисциплін спеціальності D7 «Торгівля». Метою навчальної дисципліни є формування у студентів системи знань і розуміння концептуальних засад економіки логістики, принципів раціонального формування та використання ресурсів для забезпечення ефективного виконання основних логістичних бізнес-процесів обслуговування клієнтів, задля отримання конкурентних переваг на ринку логістичних послуг. Завданнями навчальної дисципліни є: 1) засвоєння теоретичних та методичних основ економіки логістики в умовах обмеженості ресурсів; 2) опанування методичним інструментарієм проведення аналізу забезпеченості бізнес процесів логістичної системи економічними ресурсами та ефективності їх використання; 3) засвоєння методик ідентифікації та аналізу фінансових показників використання економічних ресурсів; 4) оволодіння практичними навичками розробки стратегії ресурсного забезпечення логістичної системи та створення базису для подальшого успішного опанування основних фахових дисциплін у системі підготовки за спеціальністю D7 «Торгівля». Для успішного проходження курсу необхідно мати знання та практичні навички з таких дисциплін: «Основи підприємництва», «Основи логістики», «Комерційна логістика», «Логістичне обслуговування». Методичні вказівки містять завдання, які необхідно виконати майбутньому фахівцю з логістики, в межах тем, передбачених навчальним планом. Практичні заняття формують у студентів вміння аналізувати економічні ресурси логістичної компанії; визначати ефективність використання економічних ресурсів; аналізувати бізнес-процеси логістичної компанії з точки зору раціонального ресурсного забезпечення; використовувати сучасні моделі для аналізу ефективності використання логістичних активів; проводити діагностику фінансових результатів діяльності; використовувати показники EBITDA, EBIT, EBT для оцінки результатів діяльності як компанії в цілому, так і окремих бізнес-сегментів; створювати систему мотивації логістичного персоналу на основі КРІ. Це видання не може замінити підручники з економіки логістики, оскільки тут теоретичні основи викладено у стислому вигляді, подано тільки ті відомості, які необхідні безпосередньо для розв’язання задач. Як підручники можна рекомендувати [1 , 2].
Keywords: методичні вказівки; практичні заняття; економіка логістики; логістика; торгівля; логістичні центри