The problem of the surgical treatment of non-specific chronic pleural empyema: literature review - Sochnieva, Anastasiia Lvovna (ДУ "Інститут загальної та невідкладної хірургії імені В. Т. Зайцева НАМН України", 2020)
Despite the rapid development of thoracic surgery, the problem of the surgical treatment of non-specific chronic pleural empyema remains relevant. The variability of the proposed treat-ment methods: puncture and drainage interventions aimed at pleural cavity sanitation, minimally invasive videothoracoscopic surgeries and traditional lung decortication, dictates the need for case-by-case surgical tactics and determining the stages and duration of the above methods. Treatment outcomes are significantly worsened by the presence of bronchial fistulas, which either cause the development of chronic pleural empyema or develop as a result of its presence and late treatment. Some answers to these key questions are provided in this paper, which aims to identify them in the Ukrainian and foreign literature.

Незважаючи на стрімкий розвиток торакальної хірургії, проблема хірургічного лікування неспецифічної хронічної емпієми плеври залишається актуальною. Варіабельність запропонованих методів лікування, пункційні та дренувальні втручання направлені на санацію плевральної порожнини, мініінвазивні відеоторакоскопічні оперативні втручання та традиційна декортикація легені, диктує необхідність індивідуалізації хірургічної тактики та визначення етапності і тривалості використання вищеперерахованих способів. Значно погіршує результати лікування наявність бронхіальних нориць, які стають або причиною розвитку хронічної емпієми плеври або ж формуються у результаті її наявності та несвоєчасного лікування. Деякі відповіді на ці вузлові питання наведено у цій науковій роботі спрямованої на їх пошук у вітчизняних на іноземних літературних джерелах.
Проблема хірургічного лікування неспецифічної хронічної емпієми плеври: огляд літератури
Keywords: non-specific chronic pleural empyema; bronchial fistula; surgical treatment; неспецифічна хронічна емпієма плеври; бронхіальна нориця; хірургічне лікування