Исследование концентраций напряжений вокруг отверстия в пластинах из однонаправленных композитов - Дарязаде, Саид (НТУ "ХПИ", 2010)
Робота присвячена дослідженню концентрації напружень в пластинах із композиційних матеріалів. Ефективні пружні постійні односпрямованих композитів розраховані для склопластиків та вуглепластиків з різними коефіцієнтами наповнення. Для визначення максимальних напружень на контурі отвору використане рішення пласкої задачі для ортотропного матеріалу. Проведені розрахунки для розтягнення під різноманітними кутами до головних напрямків ортотропії.

Work is devoted to the research of stress concentration in plates made from composite materials. Effective elastic constants of the unidirectional composites are combed for glass-plastics and coal-plastics with various filling factors.
Keywords: композиционные материалы; стеклопластики; углепластики; прочность; изотропные материалы; ортотропные материалы; теория упругости