Методичний підхід до організації управлінням грошовими потоками промислового підприємства - Мордовцев, Олександр Сергійович; Лисицький, Михайло Сергійович (НТУ "ХПІ", 2018)
У статті проаналізовано сутність ефективного управління грошовими потоками в умовах мінливого економічного середовища. Виявлено, що фінансово-господарська діяльність підприємств нерозривно пов'язана з рухом грошових коштів, в результаті якого формуються вхідні і вихідні грошові потоки. Проведено аналіз ocнoвних досліджень концептуальних основ сутності, виникнення, організації управлінням та рухом грошових потоків на промислових підприємствах. Проаналізовано основи управління грошовими потоками на промислових підприємствах, які є важливою складовою загальної системи управління його фінансовою діяльністю, тому що воно дає змогу виріш увати різноманітні задачі фінансового менеджменту і підпорядковано його головній меті. Сформовані принципи управління грошовими потоками підприємства та з їх урахуванням розглянуто конкретний процес управління грошовими потоками підприємств. Показані основні етапи управління грошовими потоками промислових підприємств. Виявлено, що оптимізація грошових потоків є найголовнішою основою організації управління грошовими потоками підприємства та являє собою процес вибору найкращих форм їх організації на підприємстві з урахуванням умов і особливостей здійснення його господарської діяльності та показані основні об'єкти їх оптимізації. Побудовано систему основних факторів, що впливають на формування грошових потоків підприємства. Доведено, що система факторів поділяється на фактори зовнішнього середовища та фактори внутрішнього середовища. Зроблено висновок, що необхідність використання наданих етапів управління грошовими потоками підприємства для забезпечення фінансової рівноваги підприємства в процесі його розвитку шляхом балансування обсягів надходження і витрачання грошових коштів і їх синхронізації в часі та доведено, що для вирішення проблеми оптимізації грошових потоків на промисловому підприємстві необхідно враховувати величезну кількість фінансово-економічних та соціально-політичних чинників. Дані фактори є базовою основою для організації управлінням грошових потоків на підприємствах.

The article analyzes the essence of effective cash flow management in a changing economic environment. It is revealed that the financial and economic activity of enterprises is inextricably linked with the movement of cash, which results in the formation of incoming and outgoing cash flows. The analysis of scientific researches of the conceptual foundations of essence, origin, organization of management and movement of cash flows at industrial enterprises is carried out. The fundamentals of cash flow management at industrial enterprises are analyzed, which are an important part of the general system of management of its financial activity, because it enables to solve various tasks of financial management and is subordinated to its main goal. The developed principles of cash flow management of an enterprise and their consideration take into account a specific process of managing cash flows of enterprises. The basic stages of management of cash flows of industrial enterprises are shown. It was found that optimization of cash flows is the most important basis of organization of cash flow management of an enterprise and is a process of selection of the best forms of their organization at the enterprise, taking into account the conditions and peculiarities of its economic activity, and shows the main objects of their optimization. The system of the main factors influencing the formation of cash flows of the enterprise is constructed. It is proved that the system of factors is divided into factors of the environment and factors of the internal environment. It is concluded that the necessity of using the given stages of cash flow management of the enterprise to ensure the financial equilibrium of the company in the process of its development by balancing the volume of cash flow and time consumption and proved that in order to solve the problem of optimizing cash flows at an industrial enterprise it is necessary to take into account the enormous number of financial and economic and socio-political factors. These factors are the basis for organization of cash flow management at enterprises.
Methodical approach to organizing the cash flow management of an industrial enterprise
Keywords: грошові ресурси; фінансова діяльність; фінансові інвестиції; оптимізація; товарний ринок; фондовий ринок; management; cash flows; system; factors; stages; optimization; principles