Дослідження залежності динамічних сил, що діють на путню структуру та транспортний засіб – від форми імпульсних збуджень - Маслієв, Вячеслав Георгійович; Макаренко, Ю. В.; Маслієв, А. О. (НТУ "ХПІ", 2014)
Встановлено залежності динамічних сил, що діють на путню структуру та транспортний засіб, який обладнано пневматичними ресорами, – від форми імпульсних збуджень, що виникають при спрацюванні регулятора положення кузова (РПК), та зроблено порівняння їх із силами, які обумовлені впливом нерівностей на путній структурі. Доведено, що завдяки використанню пневматичного ресорного підвішування, яке дозволяє суттєво збільшити статичний прогин у порівнянні з металевим на базі гвинтових пружин, зменшуються сили, що передаються від підресореної маси через колеса на путню структуру. Отримано залежності цих сил від статичного прогину пневматичних ресор та від швидкості руху транспортного засобу. Наведено приклад розрахунку раціональних геометричних та фізичних параметрів пневматичного ресорного підвішування транспортного засобу, яке можна рекомендувати на заміну металевого ресорного підвішування, щоб зменшити руйнівний вплив на путню структуру.

The dependences of the dynamic forces acting on the appropriate structure and the vehicle that is equipped with air springs, from the shape of the pulsed perturbations arising at operation of the regulator of body position (PKK), and compared them with those forces, which is due to the influence of roughness on good structure. It is proved that the use of pneumatic spring suspension, which allows to increase essentially static deflection in comparison with metal-based coil springs, decrease of power that is transferred from parashorea through the mass of wheels on the appropriate structure. The dependences of these forces from the static deflection of air springs and from the speed of the vehicle. The example of calculation of rational geometrical and physical parameters of pneumatic spring suspension of the vehicle, which can be recommended to replace the metal spring suspension to reduce the devastating impact on the appropriate structure.
Study of the dependence of the dynamic forces acting on the appropriate structure and the vehicle is on the shape of the impulse perturbations
Keywords: транспортні засоби; путня структура; пневматична ресора; статичний прогин; швидкість руху; vehicle; pneumatic springs; static deflection; speed of movement