Атестація робочих місць за умовами праці і особливості її проведення в сучасних умовах - Кисельова, С. О.; Козодой, Н. В. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
Базовим принципом у сфері охорони праці є пріоритет життя і здоров’я працівників. Зокрема, це забезпечується тим, що роботодавець зобов’язаний проводити атестацію робочих місць за умовами праці у встановлені законодавством строки. За результатами атестації визначаються робочі місця зі шкідливими/важкими умовами праці і працівники отримують право на відповідні пільги і компенсації, скорочення тривалості робочого тижня, додаткову відпустку, пенсію за віком на пільгових умовах. Порядок проведення атестації потребує приведення у відповідність з цифровізацією економіки, змінами у трудовому законодавстві та особливостями роботи підприємств в умовах карантинних обмежень.

The basic principle in the field of occupational health is the priority of life and health of workers. Therefore, the employer is obliged to certification of workplaces within the time limits established by law. The results of the certification determine workplaces with harmful working conditions and worker are entitled to appropriate benefits and compensation, reduction of the working week, additional vacation, old-age pension on preferential terms. The procedure for certification should be brought in line with the digitalization of the economy, changes in labor legislation and the peculiarities of the enterprises during quarantine.
Certification of work places and features of its conductin modern conditions
Keywords: охорона праці; атестація робочих місць за умовами праці; шкідливі умови праці; COVID-19; occupational health and safety; certification of workplaces; harmful working conditions