Расчет напряженно-деформируемого состояния сепаратора подшипника качения - Симсон, Эдуард Альфредович; Овчаренко, В. В.; Шевчук, Ю. А. (НТУ "ХПИ", 2010)
Виходячи з основних причин руйнування сепаратора підшипника кочення, проведено розрахунок його напружено-деформованого стану. Проведено оптимізацію геометрії вікон сепаратора, завдяки варіюванню розмірами їх виїмок. Запропоновано нову модель, що дозволить знизити максимальну інтенсивність напруження на 20 %. Наведено шляхи подальшої оптимізації.

On the basis of main failure reasons of rolling bearing's separator, deflected mode has been found. Geometry optimization of separator has been solved. A new model which allows a 20% reduction of maximal stress intensity has been offered. The ways of subsequent optimization have been suggested.
Keywords: детали машин; сепараторы; заклинивание сепараторов; вибрации сепараторов; тела качения; подшипниковые узлы