Громадський сектор у дослідно-видавничій справі - Білецький, Володимир Стефанович (My University, 2007)
Традиційно у нашій країні науковими дослідженнями, підготовкою і виданням наукових монографій, посібників та підручників, довідкової літератури займалися і займаються структури Національної академії наук, класичні і фахові університети, інші вищі навчальні заклади, галузеві науково-дослідні та проектні інститути. З часів української незалежності, коли потужно почав розвиватися громадський сектор суспільства, до цього переліку долучилися неприбуткові недержавні організації (НДО) науково-дослідницького профілю. Це різноманітні ініціативно створені галузеві академії, центри тощо, які заснували свої періодичні видання, сайти, ведуть активну видавничу діяльність. Цьому явищу і присвячений наш огляд, де ми на прикладі декількох недержавних наукових організацій простежимо можливості наукових НДО. Зупинимося на чотирьох із них – Академії гірничих наук України, Науковому товариству ім. Шевченка, зокрема його Донецькому відділенню, Українській нафтогазовій академії та Українському культурологічному центру м. Донецька.
Keywords: Академія гірничих наук України; Наукове товариство ім. Шевченка; видавнича діяльність; недержавні організації; гірнича промисловість; Українська нафтогазова академія