Застосування рівняння енергії для визначення втрат на тертя у вертикальному високов’язкому двофазному потоці - Ткаченко, Станіслав Йосипович; Степанова, Наталія Дмитрівна; Бочкова, Ольга Юріївна (НТУ "ХПІ", 2016)
Представлено аналіз особливостей застосування рівняння збереження енергії для визначення втрат тиску на тертя при русі двофазного високов’язкого висхідного потоку у вертикальному трубопроводі. Було наведено методику обробки даних експериментальних досліджень по двофазним потокам за допомогою рівняння збереження енергії, а також висвітлено результати узагальнення експериментальних даних у вигляді апроксимуючої залежності для всього діапазону експериментальних точок. Проаналізовано причини розкиду експериментальних точок при умовному поділі усього діапазону точок на три області в залежності від значень критерію Фруда для двофазної суміші. Для обробки експериментального матеріалу було застосовано програму для статистичного аналізу даних, апроксимуючу залежність виведено із використанням методу Квазі-Ньютона. Було співставлено результати узагальнення експериментальних досліджень двофазних високов’язких потоків при використанні рівняння збереження енергії та у випадку застосування рівняння збереження кількості руху (імпульсів). Запропонована методика обробки експериментальних досліджень, а також апроксимуюча залежність для визначення втрат тиску на тертя двофазного високов’язкого потоку може бути рекомендована до застосовування для розрахунку елементів теплотехнологічного обладнання.

There have been submitted the analysis of the specific application of the equation of conversation of energy to determine the friction losses of two-phase high-viscosity ascensional flow in a vertical pipe. The method of processing the results of the experimental data using the energy equation were presented, the results of generalization of experimental research in the form of approximating dependence for the entire range of data points have been showed also. Reasons of variation of experimental data points while the conventional division of the whole range of points in three areas depending on the values of the criteria Froude of two-phase high-viscosity flow have been analysed. The program for statistical data ahalysis have been used for processing the results of the experimental data, the approximating dependence have been derived with the application of Quasi-Newton method. There were compared the results f experimental generalization researches of two-phase high-viscosity flows in the case of using the equation of conversation of energy and in the case of using the equation of conversation of momentum (impulse). The technique of experimental research, and approximating dependence for determining pressure loss due to friction two-phase high-flow can be recommended for application to calculate the elements of thermal technological equipment.
Using the equation of energy to determine the friction losses in vertical high-viscosity two-phase flow
Keywords: високов'язкі рідини; циркуляція; теплотехнологічні установки; енергоефективність; дійсний об'ємний газовміст; circulation; thermal heating installation; energy efficiency