Порівняльний аналіз графічних моделей бічних профілів трикутної різьби: заданого стандартом і отриманого за допомогою різця з ненульовим значенням переднього кута - Онисько, Олег Романович; Процак, Павло Михайлович (НТУ "ХПІ", 2015)
Запропонована програмна реалізація дослідження впливу величини переднього кута різьбового різця на точність відтворення заданого профілю різьби. У алгоритмі прикладної програми використані розроблені нами раніше аналітичні залежності, щодо гіперболічної корекції різальної кромки різьбового різця випрямленої на основі лінійної інтерполяції. Алгоритм побудований з використанням розробленої нами алгоритмічної залежності осьового профілю конволютного гвинта від величини його діаметра, кута нахилу його профілю і величини переднього кута різця. Отримані результати показали значне відхилення профілю отриманої різьби з допомогою різця з невідкоректованим профілем різальної кромки і близький до заданого стандартом профіль різьби, яка отримується різцем, різальна кромка якого виконана за запропонованим нами алгоритмом.

The article suggests software implementation which researches a sqrew cutting tool hock angle influence on a given profile thread reproduction precision. The application algorithm uses the developed earlier analytical dependences of the hyperbolically corrected thread tool cutting edge which is rectified through the linear interpolation. The application is built using the developed by us algorithm which shows dependence of the axial profile convoluted screw from the size of its diameter, angle of its inclination and hock angle size. The obtained results show the significantly deviated thread profile got by the tool with an uncorrected profile cutting edge and close to a given standard thread profile that made by a turning tool including a cutting edge which is shaped by our proposed algorithm.
Comparative analysis of graphical models side triangular thread profiles: standard and set obtained using a cutter with a non-zero value of forward angle
Keywords: конволютний гвинт; косий закритий гелікоїд; гіперболічний профіль; трансцендентна функція; thread tool; hock angle; convoluted screw; helicoid; hyperbolic profile; transcendent function; algebraic function