Формування механізму управління інвестиційної діяльності підприємства на засадах системного підходу - Мормило, Катерина Яковлівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
У статті проведено дослідження теоретико-методичних та практичних аспектів формування механізму управління інвестиційної діяльності підприємства на засадах системного підходу. З’ясовано, що складність процесу інвестиційного розвитку підприємства в мінливих умовах України та зв’язана з ним розробка механізму управління інвестиційної діяльності визначає необхідність застосування системного підходу, який припускає, що будь-яка система – це сукупність взаємопов'язаних елементів (об'єктів, явищ, процесів), що має вхід та вихід із системи, зв'язок із зовнішнім середовищем, зворотний зв'язок і володіє єдиними для всіх елементів властивостями: цілісності, автономності, адаптивності та стійкості. Доведено, для успішного формування та реалізації механізму управління інвестиційною діяльність підприємства він повинен розроблятися та базуватися на засадах системного підходу. Уточнено сутність поняття «інвестиція» та надано авторське визначення цієї категорії. Визначено сутність поняття інвестиційна діяльність. Сформовано універсальний та дієвий механізм інвестиційної діяльності підприємства з використанням системного підходу та урахуванням сучасних умов функціонування. Проаналізовані основні елементи механізму інвестиційної діяльності підприємства. Доведено, що осо бливу увагу при побудові механізму управління інвестиційною діяльністю підприємства повинно приділятися вибору стратегії розвитку інвестиційної діяльності. У нашому дослідженні під стратегією розуміється загальний, деталізований план діяльності на середньо- та довгостроковий періоди, який повинен ґрунтуватися на основних принципах, завданнях функціях розробленого механізму управління інвестиційною діяльністю підприємства та бути способом досягнення основної мети та завдань. Надані пропозиції щодо удосконалення окремих елементів механізму управління інвестиційною діяльністю на підприємстві на засадах системного підходу. Зроблено висновок, що сформований у статті механізм дозволить за допомогою чітко сформульованих цілей на завдань розробити та обрати ефективну, детально структурована інвестиційного розвитку підприємства із постійним пошуком оптимальних показників для її найбільш ефективного здійснення.

The article examines the theoretical, methodological and practical aspects of the formation of the investment activity manage ment mechanism of an enterprise based on a systematic approach. It is found out that the complexity of the process of investment development of an enterprise in the changing conditions of Ukraine and The Associated development of an investment activity management mechanism determines the need to apply a systematic approach, which assumes that any system is a set of interrelated elements (objects, phenomena, processes), which has an entrance and exit from the system, communication with the external environment, feedback and has the same properties for all elements: integrity, autonomy, adaptability and stability. It is proved that for the successful formation and implementation of the mechanism for managing the investment activity of an enterprise, it must be developed and based on the principles of a systematic approach. The essence of the concept of "investment" is clarified and the author's definition of this category is given. The essence of the concept of investment activity is defined. A universal and effective mechanism of investment activity of the enterprise has been formed using a systematic approach and taking into account modern operating conditions. The main elements of the mechanism of investment activity of the enterprise are analyzed. It is proved that special attention should be paid to the choice of a strategy for the development of investment activities when building a mechanism for managing the investment activity of an enterprise. In our research, strategy is understood as a general, detailed activity plan for medium and long - term periods, which should be based on the basic principles, tasks and functions of the developed mechanism for managing the investment activity of the enterprise and be a way to achieve the main goal and objectives. Proposals are made to improve certain elements of the investment activity management mechanism at the enterprise based on a systematic approach. It is concluded that the mechanism formed in the article will allow using clearly formulated goals and objectives to develop and select an effective, detailed structured investment development of the enterprise with a constant search for optimal indicators for its most effective implementation.
Formation of a mechanism for comprehensive digital security of an industrial enterprise
Keywords: інвестиція; investment