Соціальна стратифікація в театральних трупах Наддніпрянської України другої половини ХІХ – початку ХХ століття - Єремєєва, Ірина Вікторівна (НТУ "ХПІ", 2015)
У статті на основі списків театральних акторів, виявлених в Центральному державному історичному архіві України, м. Київ, Державному архіві Харківської області, а також опублікованих списків Харківських театрів визначено склад театральних труп Наддніпрянської України другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Виявлено співвідношення в трупах предста вників основних станів Російської імперії: селянства, міських обивателів, дворянства та духовенства. Детально розглянуто представленість в акторських колах таких суспільних прошарків із середовища міських обивателів як власне міщани, купці, почесні громадяни, цехові. Показано співвідношення у трупах представників інтелігенції, студентства, військових чинів, іноземних підданих.

In the article on the theater actor list basis detected in the Central State Historical Archive of Ukraine, Kiev, the State Archives of Kharkiv region, as well as published lists of Kharkiv Theater troupes determined theater company composition in Dnieper Ukraine in the second half of XIX – at the beginning of XX century. On the one hand the ratio of representatives of major Russian Empire classes in the theater collectives: peasants, urban inhabitants, the nobility and clergy are discovered. On the other hand the set of city inhabitant namely burghers, merchants, honorable citizens, manufacturers in theater groups is depicted. Moreover the percentage of intellectuals, students, military ranks, foreign nationals among the actors is exhibited.
Dnieper Ukraine Theater Troupe Social Stratification in the second hand of the XIX – at the beginning of the XX century
Keywords: актори; стан; верства; actors; estate