Модифікація гумінових кислот для підвищення їх сорбційної активності - Руднєва, Катерина Євгенівна; Сінкевич, Ірина Валеріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Розглянуто особливості сорбції іонів важких металів гуміновими речовинами, отриманими екстраційними методами різних природних об'єктів. Описано можливі механізми процесів сорбції та комплексоутворення гумінових речовин. Наведено залежність процесу сорбції та комплексоутворення від різних факторів, таких як рН середовища, природа іона металу, особливості функціонального складу гумінових речовин. Показано можливості хімічної модифікації нативних гумінових речовин з метою збільшення їх екопротекторної функції.
Keywords: гумінові речовини; кислоти; детоксикувальна здатність; комплексоутворюючі властивості; сполучна здатність; екопротекторна роль; важкі метали; сорбція