Левчук, Ірина ВолодимирівнаДемидов, Ігор МиколайовичТимченко, Валентина Кузьмівна2016-12-162016-12-162016Левчук І. В. Технологічні аспекти запровадження системи безпечності харчових продуктів у схеми технохімконтролю сировини і готової продукції олієжирових виробництв / І. В. Левчук, І. М. Демидов, В. К. Тимченко // Вісник Нац. техн. ун-ту "ХПІ" : зб. наук. пр. Сер. : Інноваційні дослідження у наукових роботах студентів. – Харків : НТУ "ХПІ", 2016. – № 29 (1201). – С. 81-84.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/25464У статті показано необхідність впровадження на підприємствах олійножирової галузі міжнародної системи забезпечення безпеки харчових продуктів (НАССР: Hazard Analysis and Critical Control Point – Аналіз показників та критичні точки контролю) як складової технохімконтролю сировини та готової продукції. На основі системного аналізу науково-технічної і нормативної літератури та результатів моніторингу вмісту природних та антропогенних екотоксикантів розроблено науково обґрунтовані інструментальні способи визначення пестицидів, поліхлорованих біфенілів, поліароматичних вуглеводнів та фталатів для одержання оперативної інформації в критичних точках контролю.The article shows the need to introduce in the enterprises of oil and fat industry of international food safety systems (HACCP: Hazard Analysis and Critical Control Point - analysis and critical control points) as part tehnohimkontrolya raw materials and finished products. On the basis of a systematic analysis of the scientific, technical and regulatory literature and the results of monitoring the content of natural and anthropogenic toxicants developed science-based instrumental methods for determining pesticides, polychlorinated biphenyls, polyaromatic hydrocarbons, and phthalates to obtain operational information at critical control points.ukолійна сировинаолієжирові продуктиприродні антропогенні екотоксикантитехнохімічний контрольoil-bearing raw materialsoil productsfood safetynatural anthropogenic ecotoxicantstechnical-chemical controlТехнологічні аспекти запровадження системи безпечності харчових продуктів у схеми технохімконтролю сировини і готової продукції олієжирових виробництвTechnological aspects of the implementation of food safety systems in the scheme tehnohimkontrolyu raw materials and finished products oil and fat productionArticle