Експериментальне вивчення процесу зворотного просочення при падінні тиску в покладі - Повєрєнний, Сергій Федорович; Фик, Ілля Михайлович; Варавіна, Олена Павлівна; Бурова, Марина Яківна; Яцкевич, Олена Олександрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
В міру відбору газу в ході розробки покладів падає пластовий тиск і починається підйом води, тобто відбувається просочення колектора підошовною водою. Якщо процес витіснення води з колекторувивчений досить добре, то процес поглинання води або вуглеводневого флюїду колектором вивчений досить слабо. Слабо розроблена і методична база для таких досліджень. Значною мірою це обумовлено великою тривалістю необхідних експериментів, що становила в нашому випадку до 6 місяців. У даній роботі розроблялася методика донасичення зразка вуглеводневим флюїдом при зниженні пластового тиску з метою моделювання процесів, які відбуваються в покладі, що розроблюють. В результаті роботи, на основі методу напівпроникної мембрани, що застосовується в режимі "дренування-просочення", на зразках порід-колекторів продуктивного горизонту Г-7-10 Більського родовища доведено фактичне існування зворотного просочення зразка вуглеводнями з падінням тиску витіснення, вирішені методичні питання, пов'язані з особливостями просочення саме вуглеводневим флюїдом, виявлені основні особливості процесу і встановлені його основні закономірності. З метою зменшення тривалості часу дослідження рекомендована заміна на етапі дренування, методу напівпроникної мембрани на метод центрифугування. Наведено вихідні теоретичні уявлення, коротко описана методика досліджень та використаний керновий матеріал, наведено графіки, що ілюструють протікання процесів дренування і просочення в часі, зв'язок поточної водонасиченості зразка з тиском витіснення і поровою характеристикою зразка, коротко сформульовані висновки. Результати проведеної роботи знайдуть застосування при вивченні процесів витіснення газу нафтою з нафтових облямівок, витіснення нафти чи газу водою, витіснення нафтогазової суміші при сайклінг-процесі та ін.

During the development of the deposit, as the gas is extracted, the reservoir pressure drops and water rise begins, that is, the reservoir is impregnated in reverse with bottom water .If the process of water displacing from the reservoir is well understood, then the process of water or hydrocarbon fluid absorbing by the reservoir is relatively poorly studied. The methodological basis for such studiesis also e laborated poorly. This is largely caused by the long duration of the necessary experiments, which in our case amounted to 6 months. In this work, a methodology of sample reverse impregnation with a hydrocarbon fluid was developed at a displacement pressured drop in order to simulate the processes occurring in the developed deposit. As a result of the work, on the basis of the semi-permeable membrane method used in the "drainage-impregnation" mode, the actual existence of the reverse impregnation of a sample by hydrocarbons at a displacement pressured drop is proved on rock collectors samples of the Belsky field productive horizon G-7-10, methodological issues related to the specifics of impregnation with specifically hydrocarbon fluid have been solved, main features of the process have been recognized and its main regularities have been determinate qualitatively. In order to reduce the duration of the study, it is recommended to substitute the semi-permeable membrane method with the centrifugation method at the stage of drainage. The parent theoretical ideas are given, the method of research and the used core material are described briefly, graphs illustrating the conduct of drainage and impregnation processes over time are given, the correlation of the current sample water saturation with the displacement pressure and pore characteristic of the sample, the inferences are enunciated briefly. The results of the carried out work will be used in the study of the processes of gas displacement by oil from oil rims, oil or gas displacement by water, oil and gas mixture displacement during the cycling process, etc.
Experimental study of the reverse impregnation process when the pressure drops in the deposit
Keywords: обводнення свердловин; підйом газоводоконтакту; зона газоводоконтакту; перехідна зона покладу; лабораторна петрофізика; дослідження керна; порода-колектор; напівпроникна мембрана; капіляриметр; зворотне просочення; донасичення; drowning; gas-water contact rise; gas-water contact zone; reservoir transition zone; laboratoria petrophysics; core examination; reservoir rock; semi-permeable membrane; capillarimeter; reverse impregnation; resaturation