Чинники впливу на зміни особливостей і видів об'єктів інтелектуальної власності в сучасних трендах управління промисловим підприємством та технологічних нововведень - Ареф'єв, Сергій Олегович; Ареф'єва, Олена Володимирівна; Андрієнко, Марія Михайлівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Управління промисловими підприємствами в сучасних трендах є багатоаспектними, серед яких важливу роль відіграє використання інтелектуальної власності, яка, у свою чергу, є засобом підвищення конкурентоспроможності, результативності та прибутковості. Мета статті полягає у аналізі чинників змін особливостей і видів об’єктів інтелектуальної власності в сучасних трендах управління промисловими підприємствами. У статті проаналізовано законодавче регулювання, що регламентує захист інтелектуальної власності в Україні. Означено об’єкти інтелектуальної власності, серед яких: патент, авторське право, товарний знак та захист конфіденційності. Обґрунтовано чинники впливу на зміни особливостей об'єктів інтелектуальної власності, серед яких слід виділити технологічні зміни, економічні та ринкові фактори, зміни патентного законодавства, встановлення міжнародних стандартів та соціокультурні аспекти. Доведено, що згадані чинники складають складну мережу факторів, які впливають один на одного та визначають динаміку змін у сфері інтелектуальної власності в сучасному управлінні промисловими підприємствами. Визначено, що цифрова трансформація чинить вплив на об’єкти інтелектуальної власності. Було проаналізовано такі засоби цифрової трансформації, як Інтернет речей, штучний інтелект, блокчейн технології, віртуальна реальність та доповнена реальність. Запропоновано інтегровану модель управління інтелектуальною власністю на промисловому підприємстві, яка передбачає комплексний підхід до чотирьох аспектів – управління інноваціями, захист прав інтелектуальної власності, стратегічне партнерство та ліцензування, розвиток внутрішньої культури та освіти персоналу підприємства. Зазначена модель сприятиме стійкому розвитку промислового підприємства та підвищенню рівня його конкурентоспроможності на ринку.

The management of industrial enterprises in modern trends is multifaceted, among which the use of intellectual property plays an important role, which, in turn, is a means of increasing competitiveness, efficiency and profitability. The purpose of the article is to analyze the factors of changes in the features and types of intellectual property objects in modern management trends of industrial enterprises. The article analyzes the legislative regulation regulating the protection of intellectual property in Ukraine. Objects of intellectual property are identified, including: patent, copyright, trademark and privacy protection. Factors influencing changes in the characteristics of intellectual property objects are substantiated, among which technological changes, economic and market factors, changes in patent legislation, establishment of international standards, and socio-cultural aspects should be highlighted. It is proven that the mentioned factors make up a complex network of factors that influence each other and determine the dynamics of changes in the field of intellectual property in the modern management of industrial enterprises. It was determined that digital transformation has an impact on intellectual property objects. Such means of digital transformation as the Internet of Things, artificial intelligence, blockchain technology, virtual reality and augmented reality were analyzed. An integrated model of intellectual property management at an industrial enterprise is proposed, which involves a comprehensive approach to four aspects - innovation management, protection of intellectual property rights, strategic partnership and licensing, development of internal culture and education of the enterprise's personnel. The specified model will contribute to the sustainable development of the industrial enterprise and increase the level of its competitiveness in the market.
Factors influencing changes in characteristics and types of intellectual property objects in current trends in industrial enterprise management and technological innovations
Keywords: інтелектуальна власність; промислове підприємство; патент; авторське право; товарний знак; об'єкти інтелектуальної власності; інтегрована модель; інтелектуалізація; управління промисловим підприємством; технологічні нововведення; intellectual property; industrial enterprise; patent; copyright; trademark; objects of intellectual property; integrated model; intellectualization; industrial enterprise management; technological innovations