Аналіз нормативно-правових документів щодо радянських громадян, позбавлених виборчого права (1926-1930 рр.) - Мешковая, Світлана Іванівна (НТУ "ХПІ", 2013)
У статті аналізується низка нормативно-правових документів 1926-1930 рр., в яких відображена політика більшовицьких урядів СРСР та УСРР щодо громадян, позбавлених виборчого права, головні недоліки і протиріччя процесу штучної маргіналізації радянського суспільства, вплив внутрішньополітичної кон’юнктури на становище українських «позбавленців».

This article analyzes a number of legal documents 1926-1930, which reflected the policy of the Bolshevik governments of the USSR and the Ukrainian SSR for the citizens deprived of suffrage, the main shortcomings and contradictions of the process of artificial marginalization of Soviet society, the impact of political conditions on the position of Ukrainian "deprived persons".
Keywords: уряд більшовицький; СРСР; УСРР; маргіналізація; бюрократія; циркуляр; репресії; legal documents; repression; ruling; instruction; circular; bureaucracy