Формування мотиваційної складової у виборі стратегії соціальної дії мешканцями Донбасу - Доля, Ірина Миколаївна (НТУ "ХПІ", 2016)
У статті розглянуті процеси зміни соціальної структури українського суспільстві, що формуються під впливом триваючого військово-політичного конфлікту на Донбасі. Автором досліджуються мотиви жителів окупованих територій при виборі ними стратегії дії в сучасних трансформаційних умовах. Також проаналізовані загальні соціально-економічні фактори, які в цілому негативно впливають на статус нової соціальної групи для українського суспільства - тимчасово переміщених осіб. Проблеми росту рівня безробіття й низький рівень доходів у масштабах України, є визначальними мотивами для тієї частини громадян, що на початку конфлікту змушена була виїхати з окупованих територій, але в результаті їхньої соціальної незахищеності на територіях підконтрольних українській владі, люди повернулися в окупацію.

The article examines the processes of change in the social structure of Ukrainian society, shaped by the ongoing military-political conflict in the Donbass. The author examines the motives of the inhabitants of the occupied territories in the selection of strategies for the action in modern conditions of transformation. Also analyzed the overall socio-economic factors, which generally have a negative impact on the status of a new social group for the Ukrainian society - the displaced persons. Problems of growth in the unemployment rate and low income levels across the Ukraine, are determining motives for the part of the citizens, who at the beginning of the conflict was forced to leave the occupied territories, but as a result of their social insecurity in the territories controlled by the Ukrainian authorities, have returned to the occupation.
Formation of the motivational component in the choice of strategy of social action residents of Donbas
Keywords: соціальна структура; тимчасово переміщені особи; окуповані території; мотиви; безробіття; social structure; social action; temporarily displaced persons; occupied territories; unemploymen