Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни "Кількісні методи в управлінні маркетингом" - Заруба, Віктор Яковлевич (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
В умовах переходу суспільства до інформаційної економіки зростає потреба у застосуванні маркетологами кількісних методів, математичного моделювання та цифрових технологій у своїй професійній діяльності. Використання математичних і комп’ютерних моделей дозволяє отримувати об’єктивно обґрунтовані результати аналізу ситуацій та рішень, які пропонується приймати. Моделювання доцільно застосовувати у різноманітних ситуаціях маркетингової діяльності, які охоплюють процеси маркетингових досліджень, розробки товарної політики, ціноутворення, комунікаційної політики, створення інноваційних продуктів тощо. Під час проведення лабораторних робіт при викладанні дисципліни «Кількісні методи в управлінні маркетингом» передбачено проведення міні-лекцій. Міні-лекції передбачають викладення навчального матеріалу за короткий проміжок часу, характеризуються значною ємністю і проводяться, як правило, як частина лабораторних робіт. У залежності від дидактичної мети та місця в логічній структурі навчального матеріалу міні-лекції можуть бути оглядовими або лекціями-інструктажами. Оглядова лекція проводиться з метою актуалізації у пам’яті здобувачів кола знань, вже отриманих ними раніше і пов’язаних із темою однієї або декількох лабораторних робіт. Важливим моментом оглядової лекції є структурування навчального матеріалу, що забезпечує підготовку здобувачів до логічного та систематизованого усвідомлення мети та завдань кожної лабораторної роботи. Лекція-інструктаж, проводиться з метою підготовки здобувачів до виконання певної лабораторної роботи, розкриває зміст і послідовність потрібних дій, теоретичний та прикладний аспекти одержаних результатів. Навчально-методичні матеріали до проведення лабораторних робіт, які тут наведені, згруповані у 2 розділи, що відповідають комплексним темам «Кількісні методи аналізу і прогнозування попиту» і «Застосування економетричних моделей для встановлення конкурентноздатних цін на нову продукцію», зазначеним у силабусі дисципліни «Кількісні методи в управлінні маркетингом». Кожна комплексна тема складається з навчально-методичних матеріалів до проведення міні-лекцій і окремих лабораторних робіт. Проведення розрахунків у кожній лабораторній роботі передбачає використання засобів MS Excel.
Keywords: методичні вказівки; лабораторна робота; маркетинг; управління маркетингом; кількісні методи; поняття прогнозування