Менеджмент венчурних стартап-проєктів: визначення цін на нові вироби (матеріали) виробничого призначення - Непран, Андрій Володимирович; Солопун, Наталія Миколаївна; Тимченко, Ірина Євгеніївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Мета – обґрунтувати ціни на нові вироби (матеріали) виробничого призначення при реалізації стартап-проєктів. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети у дослідженнях були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: методи узагальнення та абстрагування – для проведення аналізу менеджменту стартап-проєктів; відносні показники динаміки і структури. Результати. В сучасних умовах менеджмент стартап-проєктів передбачає обґрунтування системи заходів щодо просування нової продукції на ринок та ознайомлення її із потенційними споживачами. В системі маркетингу значне місце відводиться політиці ціноутворення. Важливість обґрунтування ціни на нову продукцію обумовлена високими темпами морального старіння техніки та технології, предметів праці. Ціна на нову продукцію (матеріали) повинна забезпечити, з одного боку, масштабність виробництва нового продукту, а з іншої ― бути економічно вигідною для використання споживачами. Обгрунтовано порядок розрахунку меж цін на нові вироби, які були б економічно вигідні для виробника, а також для споживача. Допустима верхня межа ціни на нову взаємозамінну продукцію має бути такою, щоб споживачеві вона була рівно-вигідна з раніше використовуваною. Споживач зацікавлений щодо більш дешевою продукцією. Значить, щоб у новій продукції були зацікавлені і виробник (підвищена рентабельність) і споживач (відносне здешевлення), необхідно встановлювати ціну на нову взаємозамінну продукцію між нижнім та верхнім її межами. Практична значущість. Завдяки впровадженню розроблених заходів при реалізації стартап-проєктів мається можливість встановлювати економічно обґрунтовані ціни на нові вироби (матеріали), які призначені для заміни виробів, які вже випускаються.

The goal is to substantiate the prices for new products (materials) for production purposes when implementing start-up projects. Research methodology. To achieve the set goal, the following general scientific and special research methods and techniques were used in the research: methods of generalization and abstraction - for the analysis of the management of startup projects; relative indicators of dynamics and structure. The results. In modern conditions, the management of start-up projects involves substantiating the system of measures for promoting new products to the market and familiarizing them with potential consumers. In the marketing system, a significant place is given to pricing policy. The importance of substantiating the price of new products is due to high rates of moral aging of equipment and technology, labor items. The price of new products (materials) should ensure, on the one hand, the large-scale production of the new product, and on the other hand, be economically beneficial for use by consumers. The procedure for calculating price limits for new products, which would be economically beneficial for the manufacturer, as well as for the consumer, is substantiated. The permissible upper limit of the price of new interchangeable products should be such that it is equally profitable for the consumer with the previously used one. The consumer is interested in cheaper products. This means that both the manufacturer (increased profitability) and the consumer (relative price reduction) are interested in the new product, it is necessary to set the price of the new interchangeable product between its lower and upper limits. Practical significance. Thanks to the implementation of the developed measures during the implementation of start-up projects, it is possible to set economically reasonable prices for new products (materials) that are intended to replace products that are already being produced.
Keywords: стартап-проєкт; венчурне фінансування; ціна; собівартість; рівень рентабельності; start-up project; venture financing; price; cost; level of profitability