Платоспроможність, ліквідність і фінансова стійкість: теоретичні і методичні аспекти аналізу - Чайка, Тетяна Юріївна; Александрова, Вікторія Олександрівна; Бабіч, Володимир Володимирович (НТУ "ХПІ", 2018)
Стаття присвячена оцінці, дослідженню і аналізу понять платоспроможності, ліквідності і фінансової стійкості підприємств в сучасних умовах. Досліджена економічна суть понять ліквідності і платоспроможності, розглянуті відмінність і схожість даних понять. Вивчення і узагальнення досліджень вітчизняних і зарубіжних теоретичних і методичних аспектів по питаннях платоспроможності і фінансової стійкості підприємств доводить відсутність єдиного підходу розуміння суті цих понять. Можна виділити дві групи учених, які дотримуються різних точок зору. Перша група дослідників розглядають ліквідність підприємства, не відокремлюючи його від поняття платоспроможності, як здатність здійснити грошові виплати в об'ємі і в терміни, передбачені контрактами. Друга група стверджує, що говорити про тотожність понять ліквідності і платоспроможності некоректно. Визначені основні показники ліквідності, використані у вітчизняному аналізі. Розглянуті методичні аспекти аналізу платоспроможності, ліквідності і фінансової стійкості підприємства. Виявлені принципи проведення аналізу фінансової стійкості підприємства в сучасних умовах. Поняття платоспроможність підприємства тісно пов'язана з поняттям кредитоспроможність. При оцінці кредитоспроможності позичальника враховуються майновий стан підприємства, економічна і ринкова кон'юнктура, а також фінансова стійкість компанії. Необхідність аналізу платоспроможності і ліквідності підприємства з метою уникнення банкрутства і втрати сегментів ринку обумовлена ефективністю його діяльності і займає істотну роль в оцінці ефективності роботи і знаходження резервів для розвитку бізнесу. Приведена система фінансових коефіцієнтів, за допомогою яких проводиться оцінка ліквідності підприємства. У вітчизняній практиці для проведення аналізу фінансової стійкості підприємства існує форма розрахунку, яка дозволяє визначити здатність підприємства втратити або відновити платоспроможність у вказаний період.

The article is devoted an estimation, research and analysis of concepts of solvency, to liquidity and financial stability of enterprises in modern terms. Researched economic essence of concepts of liquidity and solvency, distinction and likeness of these concepts is considered. A study and generalization of researches of domestic and foreign theoretical and methodical aspects on questions of solvency and financia l stability of enterprises proves absence of single approach of understanding of essence of these concepts. It is possible to select two groups of scientists which adhere to the different points of view. First group of researchers examine liquidity of enterprise, not dissociating him from the concept of solvency, as ability to carry out cash disbursements in a volume and in terms, foreseen contracts. The second group asserts that to talk about the identity of concepts of liquidity and solvency uncorrectly. The methodical aspects of analysis of solvency, liquidity and financial stability of enterprise are considered. Principles of leadthrough of analysis of financial stability of enterprise are exposed in modern terms. The basic indexes of liquidity, in-use in a domestic analysis, are certain. Concept solvency of enterprise is closely related to the concept solvency. At the estimation of solvency of borrower the property state of enterprise, economic and market state of affairs, and also financial stability of company, is taken into account. The necessity of analysis of solvency and liquidity of enterprise with the purpose of avoidance of bankruptcy and loss of market segments is conditioned efficiency of his activity and occupies a substantial role in the estimation of efficiency of work and research of backlogs for development of business. The system of financial coefficients is resulted which the estimation of liquidity of enterprise is conducted by. In domestic practice for the leadthrough of analysis of financial stability of enterprise there is a form of calculation, which allows to define ability of enterprise to lose or pick up a thread solvency in an indicated period.
Solvency, liquidity and financial stability: theoretical and methodical aspects of analysis
Keywords: кредитоспроможність; капітал; управління виробництвом; дебіторська заборгованість; оборотні активи; поточні пасиви; financial stability; solvency; liquidity; solvency; capital