Пам'ять про другу світову війну у сучасному Харкові - Дворкін, Ігор Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У запропонованій статті розглядається місце пам'яті про Другу світову війну у міському просторі сучасного Харкова на прикладі меморіалів та пам’ятників. У радянський та пострадянський період пам'ять про війну знайшла своє відображення у назвах вулиць, меморіалах, пам'ятниках та інших "місцях пам'яті". Зокрема, вони присвячені війні в цілому, а також різним її подіям. Вони присвячені героїзму радянських воїнів, трагедії польських офіцерів та інших жертв радянського тоталітаризму, трагедії єврейського народу – Голокосту, українському визвольному рухові – Українській повстанській армії тощо. У статті проаналізовано зміни, що відбувалися у меморіалізації війни після здобуття Україною незалежності. Припускається, що сучасна російська війна також матиме вплив на пам'ять про Другу світову війну в Україні та Харкові, зокрема.

The proposed article examines the place of commemoration of the Second World War in the urban space of modern Kharkiv on the example of memorials and monuments. In the Soviet and post-Soviet period, the memory of the war was reflected in the names of streets, memorials, monuments and other "places of memory". In particular, they are devoted to the war as a whole, as well as to its various events. They are dedicated to the heroism of Soviet soldiers, the tragedy of Polish officers and other victims of Soviet totalitarianism, the tragedy of the Jewish people – the Holocaust, the Ukrainian liberation movement – the Ukrainian Insurgent Army, etc. The article analyzes the changes that took place in the commemoration of the war after Ukraine gained independence. It is assumed that the modern Russian war will also have an impact on the memory of the Second World War in Ukraine and Kharkiv, in particular.
Memory of the second world war in contemporary Kharkiv
Keywords: політика пам'яті; меморіали; пам'ятники; меморіальні практики; politics of memory; memorials; monuments; memorial practices