Вплив інтелектуального капіталу та інформаційно-аналітичного забезпечення на ефективне управління міжнародними інноваційними проєктами - Глізнуца, Марина Юріївна; Крамськой, Дмитро Юрійович; Сусліков, Станіслав В'ячеславович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті проаналізовано та визначено тенденції використання інтелектуального капіталу в зарубіжній і вітчизняній практиці управління інноваційним розвитком економічних систем. Розвинені країни Європи використовують здебільшого послуги спеціалізованих фірм, що надають послуги щодо оцінки їх інноваційного потенціалу, активно проводять роботу по трансферу технологій, зменшують барєрний адміністративний тиск на інноваційну діяльність фірм і корпорацій, створюють надійну і стійку систему інвестиційної підтримки субєктів господарюючої діяльності. Для удосконалення технологій управління інноваційним розвиткомекономічних систем з зарубіжного досвіду визначимо придатним для вітчизняних умов сам методико-організаційний підхід науковців при їх участі в аналізі і проектуванні інноваційних проєктів. Для конкретних організацій з зарубіжного досвіду слідує, що в цій роботі результатом є не тільки сам проект чи програма. а і навчання та тренінг персоналу підприємств основам інноваційного менеджменту. В статті як рівнозначні складові інтелектуального капіталу розглядаються – науково-технічна база і кадри, фінансові ресурси, інформаційні ресурси і система управління. А при умовах майже незмінної матеріально-технічної бази і низькому рівні фінансування освіти, науки та інноваційної діяльності, запропоновано активізувати інноваційний процес за рахунок удосконаленнясистеми управління інноваційного діяльністю і за рахунок розвитку інформаційно-комунікаційних технологій. Це положення підтверджується при аналізі зарубіжного досвіду використання інтелектуального капіталу. Значний внесок в науковий розгляд впливу інтелектуального капіталу на управління інноваційними проєктами внесли зарубіжні фахівці . З їх досвіду рекомендується використати підхід до розподілу інтелектуального капітау на елементи, серед яких виділяють: людський капітал, клієнтський, технологічний, інновації та методологію оцінювання і управління проєктами.

The article analyzes and defines the trends in the use of intellectual capital in the foreign anddomestic practice of managing the innovative development of economic systems. Developed European countries mostly use the services of specialized firms that provide services for assessing their innovation potential, actively carry out technology transfer work, reduce barrier administrative pressure on the innovative activities of firms and corporations, and create a reliable and sustainable system of investment support for business entities. In order to improve the management technologies of the innovative development of economic systems, we will determine from foreign experience that the methodical and organizational approach of scientists during their participation in the analysis and design of innovative projects is suitable for domestic conditions. For specific organizations, it follows from foreign experience that in this work, the result is not only the project or program itself. and education and training of enterprise personnel in the basics of innovative management. The article considers scientific and technical base and personnel, financial resources, information resources and management system as equivalent components of intellectual capital. And under the conditions of an almost unchanged material and technical base and a low level of funding for education, science and innovative activities, it is proposed to activate the innovative process by improving the system of managing innovative activities and by developing information and communication technologies. This provision is confirmed by the analysis of foreign experience in the use of intellectual capital. Foreign specialists made a significant contribution to the scientific study of the influence of intellectual capital on the management of innovative projects. Foreign specialists made a significant contribution to the scientific study of the influence of intellectual capital on the management of innovative projects. Based on their experience, it is recommended to use the approach to the distribution of intellectual capital into elements, among which human capital, customer capital, technological capital, innovation and methodology of evaluation and project management are distinguished.
The influence of intellectual capital and information and analytical supply on the effective management of international innovation projects
Keywords: міжнародна економіка; фінансові ресурси; системи управління; інноваційний менеджмент; інформаційне забезпечення; information support; intellectual potential; innovative projects; project management