Розвиток бальнеологічного туризму в Україні - Архієреєв, Сергій Ігоревич; Баранова, Валерія Вадимівна; Варава, Катерина Михайлівна (Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна, 2019)
Статтю присвячено дослідженню розвитку бальнеологічного туризму в Україні. Висвітлено теоретико- методичні основи територіальної організації бальнео курортів та функціонування закладів бальнеологічного туризму. Дана оцінка діяльності санаторно-курортних закладів бальнеологічної спеціалізації. Проаналізовано сучасний стан розвитку бальнеологічного туризму в Україні. Предметом дослідження статті є розвиток бальнеологічного туризму країни, його стан та місце в системі санаторно-оздоровчого комплексу України. Мета – аналіз розвитку бальнеологічного туризму, оцінка інфраструктури та діяльності бальнеологічних закладів. Завдання: характеристика ресурсної бази та територіальної організації бальнеологічного туризму в Україні; оцінка інфраструктури бальнео туризму в Україні; аналіз діяльності закладів бальнелогічного туризму. Використовуються загальнонаукові методи: синтезу та аналізу – для визначення особливостей розвитку бальнео туризму України, табличний метод – для зведення та групування аналітичних даних, метод графічного представлення інформації – для узагальнення та популяризації статистичних даних. У роботі також використано статистичний та метод математичного моделювання, методи узагальнення та прогнозування. Результати дослідження засвідчують скорочення туристичного потоку з лікувально-оздоровчою метою в Україні, зменшення закладів бальнеологічного туризму, зниження якості надаваних послуг у цих закладах, погіршення стану матеріально-технічної бази закладів бальнеологічного туризму. Висновок: недостатня розвиненість ринку бальнеологічного туризму в Україні, неефективне використання ресурсного потенціалу, слабкий рівень матеріально-технічної бази, недостатній рівень кваліфікації персоналу.

The article deals with reaserch of the development of balneological tourism in Ukraine. The theoretical and methodological bases of the territorial organization of balneo resorts and functioning of the institutions of balneological tourism are highlighted. The estimation of activity of sanatorium and spa establishments of balneological specialization is given. The present state of the development of balneological tourism in Ukraine is analyzed. The subject of the study is the development of the country's balneological tourism, its condition and place in the system of the sanatorium and health complex of Ukraine. The purpose is to analyze the development of balneological tourism, assess the infrastructure and activities of balneological institutions. Task: description of resource base and territorial organization of balneological tourism in Ukraine; assessment of the infrastructure of balneo tourism in Ukraine; the analysis of the activity of the institution of balneological tourism. Common scientific methods are used: synthesis and analysis - to determine the peculiarities of the development of balneo tourism in Ukraine, the tabular method - for the compilation and grouping of analytical data, the method of graphical representation of information - for generalization and popularization of statistical data, mathematical modeling. The results of the study confirm the reduction of the tourist inflow with the health-improving purpose in Ukraine, the reduction of balneological tourism establishments, and the reduction of the quality of services provided in these institutions. Conclusion: insufficient development of the market of balneological tourism in Ukraine, ineffective use of resource potential, weak level of material and technical base.
Development of balneological tourism in Ukraine
Keywords: лікувально-оздоровчий туризм; санаторії; курорти; курортна інфраструктура; мінеральні води; health-improvement tourism; sanatorium; resort; resort infrastructure; mineral water