Методичні вказівки до лабораторної роботи "Дослідження виробничого шуму" з дисципліни "Основи професійної безпеки та здоров'я людини" - Древаль, Олександр Миколайович; Мезенцева, Ірина Олександрівна; Васьковець, Людмила Антонівна (ФОП Панов А. М., 2021)
Шум є одним з провідних шкідливих факторів виробничого середовища, який викликає професійну нейросенсорну приглухуватість у працівників різних професійних груп. У структурі професійних захворювань в Україні хвороби слуху займають третє місце – 14,9 % від загальної кількості діагнозів. Надмірний шум знижує продуктивність та якість праці: збільшення шуму від норми на 25 дБ знижує продуктивність праці на 20–25 %, призводить до збільшення браку на 12,5 %. Крім того, шум є опосередкованою причиною виробничого травматизму. Боротьба з шумом є складною технічною і гігієнічною проблемою безпеки праці та має важливе соціально-економічне значення. Мета роботи – ознайомлення з основними поняттями про виробничий шум, нормуванням та методами боротьби з ним, набуттям практичних навичок вимірювання шуму (у тому числі, від кількох джерел), розрахунку та експериментального дослідження звукоізолюючих властивостей захисних конструкцій.
Keywords: методичні вказівки; шумомір; октавні смуги; звуковий тиск