О геометрии платиноидных катализаторов - Гончаров, И. И.; Лысикова, И. В.; Авина, Светлана Ивановна (НТУ "ХПИ", 2006)
Платиноїдні каталізатори є неперевершеними контактами для процесів отримання неконцентрованої азотної кислоти методом окиснення аміаку та синильної кислоти методом Андрусова. Проте метали платинової групи дуже коштовні та гостродефіцитні, але вкладення платиноїдів у хімічну промисловість залишаються значними. З використанням геометричних приймань пропонується суттєво збільшити активну поверхню каталізатора та значно зменшити вкладення платиноїдів.

Platinum catalysts are the best ones for the processes of nitric acid production by means of ammonia oxidation and hydrocyanic acid production by dint of Andrussov’s method. Nevertheless platinum group metals are very expensive and deficient, but investment of platinum for chemical industry is still great. It is proposed to increase essentially the active surface of catalyst and reduce essentially the investment of platinum by means of geometry methods.
Keywords: метод Андруссова; каталитическое окисление аммиака; металлы платиновой группы; проволока; витой катализатор