Blockchain platform selection and software development for decentralized exchange of business process models - Kopp, Andrii Mykhailovych; Orlovskyi, Dmytro Leonidovych; Olkhovyi, Oleksii Mykhailovych (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Modern organizations employing the Business Process Management (BPM) approach typically handle collections of hundreds or even thousands of business process models. Business process modeling stands as the central technology within the entire BPM methodology. In line with the BPM lifecycle, these models visually represent current organizational activities that necessitate improvement using various diagramming notations. These graphical business process models can subsequently be employed to analyze ongoing activities in the enterprise, identifying potential drawbacks or "weak spots" that hinder the company’s performance. Through business process models, organizations can modify the "virtual twins" of their organizational workflows, conduct simulations, and make informed decisions for business process improvement. Thus, business process models constitute the most valuable assets of the organization, conveying knowledge about ongoing activities and potentially encapsulating the best organizational or industry practices. The implementation of a centralized database for business process models can significantly benefit the entire organization, enhancing the efficiency of knowledge sharing and accumulation. However, centralized business process model repositories prove less efficient for inter-organizational knowledge exchange. Additionally, most business process models require significant person-hours for development and cannot be shared freely with competitors. The exchange of business process models should adhere to established mechanisms for managing valuable digital assets. Presently, Distributed Ledger Technologies (DLT), especially Blockchain, have gained enormous popularity. Therefore, we can employ the principles of Blockchain technology and the cryptocurrency industry to create software for the Decentralized Exchange (DEX) of business process models. This study explores the selection of a DLT platform and the development of software for the decentralized exchange of business process models, utilizing asset tokenization and smart contract technologies.

Сучасні організації, які практикують концепцію процесного управління Business Process Management (BPM), як правило, мають справу з наборами сотень або навіть тисяч моделей бізнес-процесів. Моделювання бізнес-процесів – це ключова технологія у всій методології BPM. Відповідно до життєвого циклу управління бізнес-процесами, моделі бізнес-процесів використовуються для візуального представлення поточної організаційної діяльності, яка потребує удосконалення, за допомогою різних графічних нотацій. Ці графічні моделі бізнес-процесів можуть в подальшому використовуватись для аналізу поточної діяльності підприємства для визначення можливих недоліків або "слабких місць", що знижують продуктивність компанії. За допомогою моделей бізнес-процесів організації можуть вносити зміни до "віртуальних двійників" організаційних процесів, здійснювати імітаційне моделювання та примати рішення щодо вдосконалення бізнес-процесів. Таким чином, моделі бізнес-процесів є найбільш цінними організаційними активами, оскільки вони передають знання про поточну діяльність та можуть містити найкращі організаційні або галузеві практики. Наявність централізованої бази даних моделей бізнес-процесів може стати корисним для всієї організації – розповсюдження та накопичення знань стане значно ефективнішим. Проте, централізовані репозиторії моделей бізнес-процесів не дуже ефективні для міжорганізаційного обміну знаннями. Крім того, на більшість моделей бізнес-процесів було витрачено сотні людино-годин і вони не можуть бути розповсюджені серед конкурентів на безкоштовній основі. Обмін моделями бізнеспроцесів має базуватись на вже відомих механізмах управління цінними цифровими активами. Наразі технології розподіленого реєстру (DLT – Distributed Ledger Technologies), особливо блокчейн, стали неймовірно популярними. Таким чином, пропонується застосувати принципи технології блокчейн та криптовалютної сфери для розробки програмного забезпечення для децентралізованого обміну (DEX – Decentralized Exchange) моделями бізнес-процесів У цьому дослідженні розглядається вибір DLT-платформи та розробка програмного забезпечення для децентралізованого обміну моделями бізнес-процесів з використанням технологій токенізації активів та смарт-контрактів.
Вибір блокчейн-платформи та розробка програмного забезпечення для децентралізованого обміну моделями бізнес-процесів
Keywords: blockchain platform selection; software development; decentralized exchange of business process models; вибір блокчейн-платформи; розробка програмного забезпечення; децентралізований обмін моделями бізнес-процесів