Особливості конструкції, технологія, сучасні методи оцінки якості конструкції елементів роторів енергетичного обладнання - Макаров, Павло Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Представлена стаття присвячена розгляду особливостей конструкції елементів енергетичного обладнання, зокрема ротора та його елементів: остова та його різновидів, обода та полюсів ротора. Проведено аналіз вимог до параметрів ротора в залежності від махового моменту. Розглянута ситуація виходу з ладу регулятора турбіни безпосередньо під час скидання навантаження. Також були розглянуті параметри експлуатаційних характеристик гідроагрегату, що впливають на надійність його роботи. В статті викладені вимоги до матеріалів, що використовуються при виготовленні елементів роторів енергетичного обладнання. Детально розглянуті такі сучасні технології виробництва цих елементів, як штампування та лазерне різання. Викладені особливості збирання остова ротора та ротора гідроагрегату в цілому, а також розглянуті технології збирання, опресування та заклинування шихтованого обода ротора. В статті було присвячено увагу особливостям послаблення натягу заклинування обода.

The presented manuscript is devoted to the consideration of the design features of the elements of power equipment, in particular the rotor and its elements: the spider and its varieties, the rim and poles of the rotor. The analysis of the requirements for the parameters of the rotor depending on the swing moment was carried out. The situation of failure of the turbine regulator directly during load shedding is considered. The parameters of the operational characteristics of the hydraulic unit, which affect the reliability of its operation, were also considered. The manuscript outlines the requirements for materials used in the manufacture of rotor elements of power equipment. Such modern production technologies of these elements as stamping and laser cutting are considered in detail. The peculiarities of assembly of the rotor spider and the rotor of the hydraulic unit as a whole are outlined, as well as the technologies of assembly, pressing and wedging of the rotor charged rim are considered. The manuscript focused on the features of rim wedging tension reduction.
The design features, technologies, modern quality evaluating methods of the rotor elements of energy equipment
Keywords: гідроагрегат; ротор; вібрація; технології штампування; лазерне різання; збирання; hydraulic unit; rotor; vibration; stamping technologies; laser cutting; assembly