Товарна характеристика плодів черешні після зберігання - Іванова, Ірина Євгенівна; Сердюк, Марина Єгорівна; Войцехівський, Володимир Іванович; Мартиртосян, Ірина Ашотівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Акцентовано увагу на проведенні товарної оцінки плодів черешні після зберігання за різних способів попереднього охолодження. Для дослідження були використані плоди черешні трьох модельних сортів різного терміну достигання: Валерій Чкалов, Мелітопольська чорна, Крупноплідна. Плоди збирали в споживчій стадії стиглості. Якість плодів відповідала стандартним вимогам ДСТУ 8153:2015 Черешня свіжа. Технічні умови. Відразу після збирання виконували інспекцію, сортування та калібрування плодів і пакували їх насипом у пластикові ящики по 10 кг в кожному. Попереднє охолодження плодів проводили безпосередньо після їх збирання пасивним повітряним способом, інтенсивним повітряним способом, гідроохолодженням, комбінованим способом. Суть комбінованого способу полягала у проведенні охолодження в два етапи: спочатку льодяною водою (1,0±0,5°С) з додаванням молочної і оцтової кислот до температури всередині плоду 4±1°С, потім - у камерах інтенсивного охолодження холодним повітрям (0±1°С) із швидкістю руху 3,0 м/с до температури 2±0,5°С. Зберігали плоди черешні за температури 1...2ºС, відносній вологості повітря 90...95 %. В результаті досліджень встановлено, що сумарна мінімальна кількість стандартної продукції після 40 діб зберігання була зафіксована в партіях черешень усіх сортів після повільного охолодження. За інтенсивного способу вихід стандартної продукції після 40 діб зберігання був на 5%, гідроохолодження – на 14%, комбінованого способу охолодження – на 15% вищим, як порівняти з повільним охолодженням. Найменша кількість технічного браку та абсолютного відходу після 40 діб зберігання зафіксована у партіях черешень, охолоджених комбінованим способом. Показано, що попереднє охолодження черешень розробленим комбінованим способом перед подальшим зберіганням забезпечує максимальне збереження товарних показників та високої біологічної цінності плодів.

The article focuses attention on carrying out commodity evaluation of cherry fruits after storage with various methods of pre-cooling. Cherry fruits of three model varieties of different ripening periods were used for the study: Valerii Chkalov, Melitopol'ska chorna, Krupnoplidna. Fruits were collected at the consumer stage of ripeness. The quality of the fruits met the standard requirements of SSTU 8153:2015 Fresh cherries. Specifications. Immediately after harvesting, the fruits were inspected, sorted and calibrated and packed in bulk in plastic boxes of 10 kg each. Pre-cooling of fruits was carried out directly after their collection by passive air method, intensive air method, hydrocooling, combined method. The essence of the combined method is to carry out cooling in two stages: first with ice water (1.0±0.5°С) with the addition of lactic and acetic acids to a temperature inside the fruit of 4±1°С, then – in intensive cooling chambers with cold air ( 0±1°С) with a movement speed of 3.0 m/s to a temperature of 2±0.5°С. Cherries were stored at a temperature of 1...2 ºС, relative air humidity of 90...95%. As a result of research, it was established that the total minimum amount of standard products after 40 days of storage was recorded in batches of cherries of all varieties after slow cooling. With the intensive method, the yield of standard products after 40 days of storage was 5%, hydrocooling – 14%, and the combined cooling method – 15% times higher, compared to slow cooling. The smallest amount of technical defects and absolute waste after 40 days of storage was recorded in batches of cherries cooled by the combined method. It is shown that the pre-cooling of cherries by the developed combined method before subsequent storage ensures the maximum preservation of marketable indicators and the high biological value of the fruits.
Trade characteristics of cherry fruits after storage
Keywords: плодова продукція; періоди реалізації фруктів; попереднє охолодження; стандартна продукція; технічний брак; technical defect; standard products; pre-cooling; fruit products; fruit sales periods