Моделі оцінки безпеки комп'ютерних систем - Звєрцева, Наталія Віталіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 122 «Комп’ютерні науки», Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Міністерство освіти і науки України, Харків, 2025. Дисертаційне дослідження присвячене присвячена вирішенню актуальної науково-технічної задачі, пов’язаної з розробленням нових та удосконалення існуючих моделей і методів оцінки безпеки комп’ютерних систем. Об’єкт дослідження – процес створення та використання нових моделей і методів оцінки рівня безпеки комп’ютерних систем. Предмет дослідження – моделі та методи оцінки рівня безпеки комп’ютерних мереж. Метою дисертаційної роботи є підвищення рівня безпеки комп'ютерних систем на основі використання запропонованих моделей оцінки безпеки з комплексированими метриками.

Dissertation for the degree of Doctor of Philosophy (PhD) in specialty 122 “Computer Sciences” – National Technical University “Kharkiv Polytechnic Institute”, Ministry of Education and Science of Ukraine, Kharkiv, 2025. The dissertation research is devoted to solving an urgent scientific and technical problem related to the development of new and improvement of existing models and methods for assessing the security of computer systems. The object of research is the process of creating and using new models and methods for assessing the security level of computer systems. The subject of research is models and methods for assessing the security level of computer networks. The purpose of the dissertation is to increase the level of security of computer systems based on the use of the proposed security assessment models with integrated metrics.
Computer systems security assessment models
Keywords: інформаційна безпека; соціокіберфізична система; кібербезпека; кіберзагрози; комп’ютерна система; модель; система безпеки; метрики безпеки; безперервність бізнес-процесів; оцінювання ризиків; кібер атака; information security; socio-cyber-physical system; cybersecurity; cyber threats; computer system; model; security system; security metrics; continuous business processes; risk assessment; cyber attack