Методичні вказівки до лабораторної роботи "Визначення запиленості атмосферного повітря" - Васьковець, Людмила Антонівна; Євтушенко, Наталія Сергіївна; Твердохлєбова, Наталя Євгеніївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Якість атмосферного повітря характеризує придатність для життєдіяльності живих організмів хімічних, фізичних та біологічних факторів повітряного середовища. Зміна складу і властивостей атмосферного повітря в результаті надходження або утворення в ньому фізичних, біологічних факторів і (або) хімічних сполук, що можуть несприятливо впливати на здоров’я людини та стан навколишнього природного середовища свідчить про його забруднення та погіршення якості [1]. Результати досліджень, що опубліковані в European Heart Journal, запевняють, що в Європі вплив різних джерел забруднення атмосферного повітря приводить до 790 тис. додаткових смертей з яких 659 тис. випадків смерті припадають на 28 країн Європейського союзу (ЄС) та 8,8 млрд – на увесь світ. Вивчаючи окремі країни, дослідники встановили, що забруднення повітря виткликає додаткову смертність. Найбільше таких випадків (більше 200 на 100 тис. населення) в Болгарії, Україні, Хорватії та Румунії (тривалість очікуваного життя (ТОЖ) у цих країнах на 3 і більше років менша). В Німеччині – 154 тис. на 100 тис. населення (ТОЖ – менша на 2,4 року); в Великобританії – 98 відповідно (ТОЖ – на 1,5 років). Найкраща якість повітря в Норвегії, де рівень забруднення атмосферного повітря значно нижче норм безпеки, встановлених ВООЗ, які є більш жорсткими ніж нормативи ЄС [2]. Європейський альянс незалежних і недержавних організацій, лікарів, екологів та активістов European Public Health Alliance (EPHA) підрахував збитки мешканців 432 міст ЄС через забруднення повітря. У цілому щорічно вони складають €166 млрд – у середньому €1276 на кожного мешканця. Експерти ВООЗ наголошують на особливу серйозність проблем зі здоров’ям мешканців великих міст внаслідок забруднення повітря пилом, особливо дрібнодисперсним. Сьогодні більшість смертельних випадків пояснюють впливом мікроскопічного пилу діаметром менше ніж 2,5 мкм (РМ2,5), який осідає у легенях і викликає зміни в органах дихання і кровообігу. У 1990 році в Європі від його впливу передчасно вмерло близько 1 млн людей. Згідно з прогнозами, і 70 % жителів європейських міст будуть проживати на територіях з перевищенням гігієнічних норм по пилу. Складна ситуація з запиленням атмосферного повітря і в Україні. Рівень забруднення якого багатьох міст України характеризується підвищеним вмістом завислих твердих частинок, які потрапляють в атмосферу під час спалювання органічного палива (вугілля й мазуту), сміття на міських звалищах, промислового виробництва, будівництва споруд і транспортних доріг [6].
Keywords: методичні вказівки; лабораторна робота; атмосферне повітря; запиленість атмосферного повітря; якість атмосферного повітря; забруднення повітря