Stone age and the world of primitive mining - Gayko, G.; Biletskyi, V. S.; Hunchenko, Yu. (Український культурологічний центр, 2018)
The role of the primitive mining in providing civilization advancement of the Stone Age communities is shown. The ways of the first minerals development are explored. The technological techniques and mining tools used by miners of the Neolithic flint extraction mines as well as the methods of clay extraction and usage are analyzed. The formation of the established mining communities and their role in obtaining and sharing professional experience is researched. Attention is drawn to the insufficient considering the factors of primitive mining activity in the developing historical scientific notations about the late Stone Age social development.

Стаття присвячена визначенню ролі первісного гірництва в забезпеченні цивілізаційного поступу спільнот кам'яної доби. Автори доводять базове значення діяльності з видобутку перших корисних копалин для забезпечення первісної матеріальної культури людства та спадкоємність гірничого досвіду в процесі освоєння нових корисних копалин (у т.ч. перших металів) у межах єдиної спільноти гірників. Показано, що освоєння перших корисних копалин забезпечило людину кам'яними знаряддями праці, зброєю, "прирученим вогнем" (кресалами), мінеральними фарбами, глиняним посудом, будівельними матеріалами. Не зважаючи на значну роздробленість гірничих промислів, найпростіші знаряддя праці, обмежений досвід архаїчних гірників і недостатній інформаційний обмін між регіонами, у період пізньої кам'яної доби були освоєні різноманітні корисні копалини, закладені першооснови їх підземного видобутку, сформовані первісні професійні спільноти гірників. Це уможливило протистояння людини стихійним силам природи, створення цінностей матеріальної та духовної культури, підготувало підґрунтя для опанування принципово нових корисних копалин - металів і способів їх обробки, винайдених первісними спільнотами гірників.
Кам'яна доба і світ первісного гірництва
Keywords: history of mining; Stone Age; civilization; mining communities; історія гірництва; кам'яна доба; цивілізація; гірничі спільноти