Дослідження війни з урахуванням її сучасної трансформації з позиції етичної рефлексії - Дишкант, Тетяна Миколаївна; Тарароєв, Яків Володимирович (Видавничий дім "Гельветика", 2023)
У статті пропонується розглянути війну спочатку в класичному її розумінні, а потім з урахуванням тих трансформацій, які відбулися в ній під впливом фундаментальних змін у сучасній картині світу. Розгляд проводиться з позицій етики як вчення, націленого на виявлення загальнообов'язкової системи норм та передбачаючого існування системи абсолютних цінностей. Доводиться можливість та важливість оцінювання такого складного соціокультурного явища, сутністю якого у будь-якому випадку є насильство з точки зору морального підходу. Мораль при цьому є багатоаспектним поняттям. У статті враховуються наступні з них: мораль як система норм, що забезпечує можливість гуртожитку людини з урахуванням її доброї волі; як прагнення до вищого блага, що підпорядковує всі проміжні цілі суб'єкта, і як вчення про чесноти. Показано, що дослідження феномена війни діалектичним чином пов'язане з розглядом феномену миру: це парні категорії і одна не може існувати без іншої. В історичній перспективі розглянуті підходи, що становлять моральну оцінку війни, і виявлені пов'язані з ними труднощі. Трансформація сучасного світу, яка пов'язана з впливом науково-технічного прогресу на всі сфери життєдіяльності, глобалізацією економіко-політичного простору, встановленням постмодерної ідеології як головної, породжує нові проблеми, в тому числі і в етичному полі розгляду війни. Класична війна, стримувана найпотужнішим ядерним потенціалом основних геополітичних суб'єктів, поступово поступається місцем асиметричним війнам, чи інакше – конфліктам з низькою інтенсивністю. Асиметричність військового потенціалу протиборчих сторін вже ставить під сумнів можливість справедливих сучасних воєн. Можливість застосування військової техніки без необхідності наражати своє життя на небезпеку, породила проблему відповідальності за свої дії і поставила під сумнів існування військових чеснот. Розглядають ці проблеми у новій етичній програмі, яка називається «етикою дронів». Загалом трансформація картини сучасного світу така, що людина стає тут надлишковим елементом. Десуб'єктивація виключає гуманізм. Ситуація погіршується ще й тим, що сама етика трансформується під впливом тих самих чинників і втрачає чинність, яка забезпечує порядок соціального простору.

The article proposes to consider the war first in its classical understanding, and then taking into account those transformations that took place in it under the influence of fundamental changes in the modern picture of the world. The review is conducted from the standpoint of ethics as a teaching aimed at identifying a universally binding system of norms and presupposing the existence of a system of absolute values. The possibility and importance of evaluating such a complex sociocultural phenomenon, the essence of which in any case is violence from the point of view of a moral approach, is proved. At the same time, morality is a multifaceted concept. The article takes into account the following of them: morality as a system of norms that ensures the possibility of a person's dormitory, taking into account his good will; as a desire for the highest good, which subordinates all the intermediate goals of the subject, and as a doctrine of virtues. It is shown that the study of the phenomenon of war is dialectically related to the study of the phenomenon of peace: these are paired categories and one cannot exist without the other. In the historical perspective, the approaches that make up the moral assessment of the war are considered, and the difficulties associated with them are revealed. The transformation of the contemporary world, which is connected with the influence of scientific and technical progress on all spheres of life, the globalization of the economic and political space, the establishment of postmodern ideology as the main one, gives rise to new problems, including in the ethical field of consideration of war. Classical war, restrained by the most powerful nuclear potential of the main geopolitical entities, is gradually giving way to asymmetric wars, or otherwise – low-intensity conflicts. The asymmetry of the military potential of the opposing sides already calls into question the possibility of just contemporary wars. The possibility of using military equipment without the need to put one's life in danger gave rise to the problem of responsibility for one's actions and called into question the existence of military virtues. A new ethics program called "drone ethics" addresses these issues. In general, the transformation of the picture of the modern world is such that man becomes a redundant element here. Desubjectification excludes humanism. The situation is worsened by the fact that ethics itself is transformed under the influence of the same factors and loses its validity, which ensures the order of the social space.
The study of war taking into account its modern transformation from the standpoint of ethical reflection
Keywords: війна; етика; трансформація війни; десуб’єктивація сучасної картини світу; war; ethics; transformation of war; desubjectivation of the modern picture of the world