Дослідження методів побудови синтаксичних аналізаторів - Гавриленко, Світлана Юріївна; Прохорова, Т. М.; Давидов, Вячеслав Вадимович (Харківський університет Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба, 2015)
В статті розглянуто основні функції синтаксичного аналізатора транслятора. Розглянуто типи синтаксичних аналізаторів для контекстно-вільних мов. Проаналізовано роботу магазинних автоматів, які виконують синтактичний аналіз. Виконано моделювання спадного розпізнавача на основі LL(1) граматики та висхідного розпізнавача на основі граматики операторного передування. Розроблено програмну модель висхідного та спадного синтаксичного аналізатора, протестована їх робота на прикладах різних вхідних ланцюжків. Виконано порівняльний аналіз швидкодії висхідного та спадного синтаксичного аналізатора.

Basic functions of translator's parsers are discussed. The types of context-free languages parsers are reviewed. Automatic store operation, which parse were analyzed. The operation of the downward resolver based on precedence grammar operator are investigated. A software model of the ascending and the descending parsers developed. Their work tested on examples of various input strings. A comparative analysis of the performance of ascending and descending parsers made.
Research the methods of the construction parsers
Keywords: транслятор; формальні мови; магазинний автомат; контекстно-вільні мови; вхідний ланцюжок; compiler; formal languages; grammar; pushdown automaton