Метод автоматизації виявлення застарілої інформації на основі інформаційно-аналітичного аналізу даних сайту - Аронов, Андрій Олексійович; Вишнівський, Віктор Вікторович; Замаруєва, Ірина Вікторівна (НТУ "ХПІ", 2018)
Предметом вивчення в статті являються процеси обробки даних, що розміщені на сайті для вирішення прикладного завдання автоматичного виявлення застарілої інформації. Метою являється підвищення ефективності роботи системного адміністратора сайту шляхом надання йому такого інструментарію, який би автоматично дозволяв виявляти застарілу інформацію на сайті та приймати рішення щодо її подальшої долі (видаляти, архівувати, переміщувати у спеціальні розділи тощо). Завдання: розробка методу автоматичного виявлення застарілої інформації на основі інформаційно-аналітичного аналізу даних сайту, який би надав системному адміністратору можливість подальшого автоматичного опрацювання даних сайту. Використовуваним методом є: інформаційно-аналітичний метод аналізу даних сайту, що представлений у вигляді моделі табличного представлення логічної структури алгоритму Янова. Отримані такі результати. Згідно табличної моделі процесу обробки інформації сформульовано завдання автоматичного виявлення застарілої інформації. В основу процедури автоматичного виявлення застарілої інформації покладено логічну структуру алгоритму Янова. Дана структура дозволяє наочно зберігати цілісність алгоритму при додаванні (розширенні) певних процедур. Індивідуальність об’єкта враховується за рахунок наявності або відсутності певних умов, що дозволяє уникнути рекурсій. В результаті отримано еталонні моделі (шаблони), які перетворюють текстові дані до єдиного уніфікованого представлення. Дані моделі розроблено для форматів, що характерні для інформаційних листів-повідомлень та новин. Висновки. Наукова новизна отриманих результатів полягає в наступному: ми розробили метод автоматичного виявлення застарілої інформації на основі інформаційно-аналітичного аналізу даних сайту, який відрізняється від існуючих тим, що для виявлення застарілої інформації аналізуються не лише часові показники часу створення/оновлення сторінок сайту, а безпосередньо зміст текстової сторінки. Для аналізу текстової інформації побудовані шаблони, які дозволяють автоматизувати процес виявлення застарілої інформації та оновлення сторінок сайту.

The subject matter of the article is the data processing processes posted on the site for solving the applied problem of automatic detection of outdated information. The goalis to increase the efficiency of the work of system administrator site by providing him with a tool that automatically allows to identify outdated information on the site and decide its future fate (delete, archive, move to special sections, etc.). The tasks to be solved are: to develop a method for automatically detecting outdated information based on information analysis of site data that would provide the system administrator with the ability to further automatically process site data. The methodused is: an information-analytical method for analyzing site data, presented in the form of a table representation model of the logical structure of the Yanov’s algorithm. The following resultswere obtained. According to the tabular model of information processing, the task of automatic detection of outdated information was formulated. The basis of the procedure for automatic detection of outdated information is the logical structure of the Yanov’s algorithm. This structure allows visually to preserve the integrity of the algorithm when adding (expanding) certain procedures. The individuality of the object is accounted for by the presence or absence of certain conditions, which avoids recursion. As a result, we obtained a reference models (templates), which convert text data to a single unified representation. These models are designed for formats that are typical for letters-messages and news. The scientific novelty of the results obtained is as follows: we have developed amethod for automatically detecting outdated information based on information analysis of site data that differs from existing ones in that not only time indicators for creating / updating pages of a site are analyzed, but the all content of text page. For the analysis of text information templates were build, which allow to automate the process of revealing outdated information and updating the pages of the site.
Method for automation of detecting detailed information on the basis of information and analytical analysis of the site data
Keywords: обробка даних; системний адміністратор; інформаційно-аналітичний аналіз; алгоритм Янова; web-site; Yanov’s algorithm