Виявлення взаємозв'язку управління та мотивування персоналу з корпоративною культурою сучасного підприємства - Гуцан, Олександр Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У представленій статті на основі здійсненого комплексу досліджень здійснено виділення авторів які займалися питаннями науково-методичного дослідження питань корпоративної культури підприємства. В контексті тематики дослідження виконано виокремлення науковців та фахівців, які досліджували певні аспекти та розуміння управління персоналом у розрізі корпоративної культури як її логічної та не від’ємної складової. Виконано аналіз деяких понять «корпоративна культура» з точки зору управління та мотивування персоналу та авторського контекстного бачення у розрізі дослідження. Сформовано удосконалену структурно-логічну схему взаємодію корпоративної культури та політики з управління та мотивування персоналом у систематизованому та наочному вигляді для можливості її подальшого практичного застосування на підприємствах. Акцентована увага на необхідності реалізації організаційно-комунікаційну складової діяльності менеджера, як важливого аспекту взаємодію HR та мотиваційних компонент з корпоративною культурою та описані можливі шляхи реалізації цього напрямку. Надано авторське бачення наповнення організаційно-комунікативних складових елементів управління та мотивування персоналом, у контексті корпоративної культури. На основі досліджень у наочному вигляді сформовано удосконалену схему організаційно-логічної взаємодії корпоративної культури та потенціалу підприємства в мотиваційному контексті. Представлено авторське обґрунтування та опис необхідності врахування та інтеграції, як мотиваційної компоненти потенціалу працівника та трудового потенціалу підприємства з корпоративною культурою так і доцільності врахування наявності зворотності зв’язку розглянутих елементів.

In the presented article, on the basis of the conducted set of studies, the authors who were engaged in the scientific and methodological research of the corporate culture of the enterprise were selected. In the context of the research topic, scientists and specialists who studied certain aspects and understanding of personnel management in terms of corporate culture as its specific component were identified. An analysis of some concepts of "corporate culture" from the point of view of personnel management and motivation and the author's contextual vision was performed. An improved structural and logical interaction of corporate culture and personnel management and motivation policy was formed in a systematized and visual form. Attention is focused on the need to implement the organizational and communication component of the manager's activity, as an aspect of the interaction of HR and motivational components with corporate culture, and possible ways of implementing this direction are described. The author's vision of filling the organizational and communicative components of management and motivating personnel in the context of corporate culture is provided. On the basis of research, an improved diagram of the organizational and logical interaction of corporate culture and the potential of the enterprise in a motivational context was formed in a visual form. The author's justification and description of the need to take into account both the motivational component of the employee's potential and the labor potential of the enterprise with corporate culture, as well as the need to take into account the reversibility of the considered elements, are presented. From the author's point of view, the expediency of including the HR - motivational component in the context of consideration of corporate culture is substantiated. It is shown that the effectiveness of the company's activity depends on the qualitative interaction of the personnel and motivational component of the company's activity with the policy of formation and development of corporate culture.
Determining relationship of management and staff motivation with the corporate culture of a modern enterprise
Keywords: економіка; діяльність підприємств; організаційна етимологія; корпоративна політика; трудовий потенціал; corporate culture; personnel management; motivation; economy; labor potential