Етика крізь призму тілесної раціональності (до методологічного інструментарію феноменології) - Дольська, Ольга Олексіївна (Право, 2023)
Статтю присвячено аналізу досліджень евристичних можливостей тілесного в сучасних феноменології та епістемології, що дає можливість більш широкого розуміння раціональності, а саме – звернути увагу на феномен тілесної раціональності. Авторка підкреслює, що тілесну раціональність необхідно оцінювати як одну із складових в інструментарії сучасної феноменології, і стверджує, що когнітивні смисли тілесної раціональності відкривають нові опції бачення та опису проблем в етиці.

The article is devoted to the analysis of research into the heuristic possibilities of the body in modern phenomenology and epistemology, which provides an opportunity for a broader understanding of rationality, namely, to pay attention to the phenomenon of bodily rationality. The author emphasizes that bodily rationality must be evaluated as one of the components in the toolkit of modern phenomenology, and claims that the cognitive meanings of bodily rationality open up new options for seeing and describing problems in ethics.
Ethics through the prism of embodied rationality (to the methodological toolkit of phenomenology)
Keywords: евристика тіла; тілесна раціональність; феноменологія; епістемологія; етика; конструктивізм; heuristics of the body; sensuality; bodily rationality; phenomenology; epistemology; ethics; constructivism